Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

tablet-holky-s-klukem-vsg_i59.jpg

Face to face na netu

V posledních letech se vedou dlouhé debaty o pozitivech a negativech sociálních sítí. Neexistuje jednoznačná odpověď, zda bychom je využívat měli či ne. V každém případě ovšem platí, že bychom si měli dávat pozor na to, jak s těmito komunitními weby zacházet.

Díky FB zjišťuju, kam se která kamarádka chystá na školu nebo jak bude trávit prázdniny. Protože po celostátních setkáních si se spoustou lidí píšu a teď díky FB můžu i vidět, jak se mění nebo už změnili za tu dobu, co se nevidíme.
Alča

Sociální sítě jsou prima věc, když chceš být v kontaktu s kamarády a známými z druhého konce republiky nebo z jiné země, se kterými se „naživo“ moc často nepotkáš.

V lednu jsem si na chatu začala psát s jedním klukem. Jmenoval se Jirka a bylo mu 22. Mně je jen 14, tak jsem si 4 roky přidala, aby neměl pocit, že se baví s dítětem. Pak se do toho vložil táta, s kým že si to píšu, a bylo mu divné, o jaké osobní věci se zajímá. Začal se o Jirku víc zajímat, až zjistil, že je mu ve skutečnosti 46 let a já nejsem jediná holka, se kterou si píše.
Lucka

Přihlášení na komunitní weby bývá v drtivé většině zdarma a nikdo nekontroluje, jestli člověk jménem Terinka Alfabeta Uhozená opravdu existuje a narodila se 25. 6. 1992, jak má v profilu uvedeno. Díky tomu si můžeš vytvořit nekonečnou řadu svých ideálních „já“. Ale pozor, totéž může udělat kdokoliv jiný a pod jménem Tomáš Nový ti pak může psát Vladimír Novotný, kterého ze všeho nejvíc zajímají tvé fotky v plavkách.

Má nejlepší kámoška Klára má pocit, že podle FB docela snadněji člověk pozná, že o něj má někdo fakt zájem, že dává často komentáře k fotkám, statusům, líbí se mi atd. Tak počítám, že mé místo v přátelství s Klárou brzo nahradí Simona, ta je totiž na facebooku pečená vařená… na rozdíl ode mě.
Hanka

Virtuální svět není svět reálný. A podle komentářů, statusů a „líbí se mi“ nejde posuzovat, jak moc jsou tví přátelé tvými opravdovými přáteli.

Týden před tím, než jsem v září nastoupila na gympl, jsem se doma psychicky připravovala, abych se dobře uvedla a našla si kámoše. A čekal mě docela šok, na který jsem teda připravená nebyla. Spolužáci se mezi sebou stihli docela dobře poznat přes facebook. Jednu holku už docela slušně šikanují, a to jen proto, že je na facu ve společenství Budulínek.
Martina

Není neobvyklé, že si budoucí spolužáci hledají info o nových lidech, to samé dělají mnozí zaměstnavatelé u svých budoucích pracovníků. Se zveřejňováním svých osobních údajů dávej pozor nejen na internetu.

Denisa dala na net fotky z letošního tábora. Hned pod ně píšeme hlášky, takže je jen tak nezapomenem. Je to paráda! Vzpomínání u fotoalba na „potáborku“ v klubovně má taky svoje kouzlo, ale takhle napsané budou ty komentáře přece jen trvalejší.
David

Podělit se s kamarády o své zážitky z prázdnin je skvělé. Ovšem jen do té doby, než se na fotce objeví třeba zvracející kamarád. Za takovou popularitu by ti asi nepoděkoval.

Všichni mí kámoši jsou na FB, takže o nich vím prakticky cokoli. Ale tento týden už mi to začalo lézt na nervy! Kamča s Petrem od nás z kapely jsou mí dobří kámoši, po půl roce chození se spolu rozešli. A pak to Kamila začala rozebírat na FB. Psala tam, jaký je Peťa, proč ji štve. Teď to tam s ní všichni od nás řeší, litují ji a pomlouvají Petra.
Romča

Někdy je prima, když můžeš do svého statusu na FB nebo jako tweet na Twitteru napsat, jak skvěle sis užila víkend, a rovnou s přáteli v komentářích rozebrat detaily. Není ale úplně nutné sdělovat okolí, s kým ses pohádala nebo kdo tě naštval, někomu tím můžeš dost ublížit.

Často se s Matějem bavíme přes chat dlouho do noci. Celý den se na ty chvilky s ním těším, i když je to jen tak na dálku. Probereme spoustu věcí, co jsme přes den dělali, co kámoši a tak. Ale ten naprosto dokonalý pohled jeho modrých očí, pod kterým taju, mi žádný sebedelší rozhovor na chatu vynahradit nemůže. Setkání face to face jednoznačně vede.
Míša

452 přátel v tvém seznamu na Facebooku nikdy nenahradí reálný kolektiv nebo jen zdání živého setkání.

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

Autor fotografie:  Riccardo Piccinini Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz