Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

susenky-kyf_i57.jpg

Mysli s müsli

„Přátelé, chvátám, chvátám, nemám chvíli klid. Já tam, já tam dávno už měl být. Ne, ne, ne nesnídám, nesvačím, nestihnu to nestačím...” Jestli dostal nakonec brouk Kvapník ze Včelích medvídků žaludeční vředy nebo po cestě zkolaboval, už jsme se z pohádky nedozvěděli, ale že byl po takové nedobrovolné hladovce slabý jak moucha, je víc než jasné. Zkus si s námi připravit snídani nebo sváču, která tě „nakopne” – a do školy vyběhneš s úsměvem :).

Čokoládové müsli

Suroviny:
250 g ovesných vloček
2–3 lžíce cukru
½ čokolády
Jak na to?
Vločky nasucho opraž na pánvi. Až začnou vonět, tak přidej cukr a nech ho zkaramelizovat (tzn. že se cukr rozpustí a získá krásnou hnědou barvu). Zamíchej a přidej nadrobno nakrájenou čokoládu, jakou máš ráda. Pečlivě promíchej, aby se vločky pořádně očokoládily :-).
Po vychladnutí doplň podle chuti sušené ovoce, rozinky, brusinky, švestky, ořechy, kokos, mandle, semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová), mletou skořici.
Tip Marušky z redakce: Pokud chceš zkusit něco nového, přidej praženou pohanku. Spař ji, tzn. přelij opatrně vařicí vodou (pozor na ruce, fakt to hodně pálí!), vodu slij a pohanku na suchém plechu opraž v troubě.

Pečené müsli s kokosem

Suroviny:
6 hrnků ovesných vloček
1 hrnek kokosu
½ hrnku oleje
1 slazené kondenzované mléko (Salko)
Jak na to?
Všechny suroviny promíchej, vysyp na máslem nebo olejem vymaštěný plech a peč asi 20 min. při 150 °C dozlatova. Během pečení směs na plechu několikrát vařečkou promíchej, aby se ti nespálila.

Müsli tyčinky

Suroviny:
1/2 kg ovesných vloček
rozinky, kandované ovoce, ořechy, kokos, semínka (slunečnicová, dýňová...)
1 dcl oleje
1 vejce
1 slazené kondenzované mléko (Salko)
Jak na to?
Kandované ovoce, rozinky, ořechy a další „suché suroviny” zamíchej s vločkami. Pak teprve přidej „mokré” přísady (tj. olej, vejce a Salko). Hmotu dej na plech s vyšším okrajem. Upeč na pečicím papíru. Ještě horké nakrájej na tyčinky.
Tip In
Po vychladnutí je můžeš pocákat čokoládou cik cak nebo je prostě v čokoládě „vymáchat” celé :-).

Ovesné sušenky (jsou trošku náročnější)

Suroviny:
3 hrnky ovesných vloček
2 hrnky hladké mouky (celozrnné)
3/4 hrnky cukru (podle chuti a možnosti i přírodního)
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžička Sody bikarbony
3/4 lžičky soli
1 hrnek sušeného ovoce (rozinky, brusinky, švestky...)
1/2 hrnku na kousky nakrájené hořké čokolády
3/4 hrnku strouhaného kokosu
1/2 hrnku sekaných oříšků a semínek
250 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
3–5 lžic mléka
Jak na to?
Smíchej suché přísady.
Zvlášť si rozpusť máslo či tuk. Až trochu vychladne, rozmíchej do něj vejce a mléko. To vše nalij do suché směsi a pořádně všechno promíchej.
Z těsta tvaruj v dlani kulaté placičky – sušenky (tady se hodí nějaký šikovný pomocník, třeba brácha, pak je to rychlejší :)).
Peč na pečicím papíru na plechu asi 20 minut na 140 °C.

Dobrou chuť  přeje Maruška

A nezapomeňte: „Neučíme se pro školu, ale pro život.” (Seneca)

Recepty jsme se inspirovali na: www.marinka.cz

(časopis IN!dívčí  svět)

Autor fotografie:  28996378 Koufax 73 DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz