Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holky-pred-vylohou-yjs_i51.jpg

Jak si vybrat?

Existuje mnoho druhů spodního prádla. Jak si zvolit to správné? Pomůžeme ti vyznat se ve světě podprsenek a kalhotek.

Dívčí spodní prádlo

V obchodě pod označením „dívčí spodní prádlo” najdeš lambady a podprsenky bez kostic. Tento druh prádla je vhodný pro dospívající děvčata, kterým se začala vyvíjet prsa. Hodí se i pro dívky s malými prsy, protože dostatečně zpevní horní intimní partie. Pro holky s většími prsy jsou vhodné podprsenky.

Zásady pro výběr podprsenky

Kostice

Kostice u košíčků musí lemovat prso od středové části až po krajní. Měla by končit až u loketní jamky a nesmí tlačit do žádné části prsa. Kostice by neměla odstávat tak, aby se pod ní daly zasunout prsty.

Velikost košíčků

Krejčovským metrem změř obvod hrudníku pod prsy. Číslo se zaokrouhluje směrem dolů (např. když ti vyjde číslo 74, tak zaokrouhli na 70). Velikost košíčků vypočítáš tak, že od obvodu přes prsa odečteš obvod hrudníku. Pak můžeš použít tuto jednoduchou tabulku:

12–14 cm: košíček A
14–16 cm: košíček B
16–18 cm: košíček C
18–20 cm: košíček D
20–22 cm: košíček E


Ramínka

Podprsenka nesmí na ramínkách viset, ale zároveň se nesmějí zařezávat. Pod ramínko by se ti měl vejít jeden nebo dva prsty. Také by měla být silnější, aby se nezařezávala a následně tak nedráždila pokožku. Víš, že příliš krátká ramínka u podprsenky mají za následek hrbení zad?

Obvod

Obvod musí být dostatečně pevný! To znamená, že by se pod něj měly vejít pouze dva nebo tři prsty. Na zádech se podprsenka nesmí sunout směrem nahoru ke krku, ale musí být ve stejné výšce jako spodní lem pod prsy. Spolu s lokty by pak měl tvořit pravý úhel. Pokud podprsenka vyjíždí nahoru, zvolila sis větší obvod, než bys měla mít. Obvod se klidně může zvolit až o 5–7 cm menší, než si naměříš, počítá se tak i s elasticitou materiálu.

Test:  Máš správnou podprsenku?

Zdvihni ruce nad hlavu a uvědom si, co se stane. Pokud máš správnou podprsenku, tak se během tohoto pohybu ani nehne. Pokud se podprsenka posunuje nebo jsou zdola či ze stran vidět ňadra, tak máš moc malé košíčky nebo příliš velký obvod.

Sportovní podprsenky

Ke sportovním aktivitám se nehodí vyztužené podprsenky s posuvnými ramínky, ale speciální sportovní podprsenky. Často mají tvar jako dívčí lambady. Jsou vyrobené z takových materiálů, které dokonale zpevní i větší prsa tak, aby při sportu dodávaly prsům náležitou podpěru a stabilitu. Tyto podprsenky chrání prsní tkáň před poškozením, ke kterému by během sportování mohlo dojít. Pro menší prsa se hodí obepínací modely. Pro větší takové, které svým prošíváním zpevňují každé prso zvlášť.

Víš, že…

  •   Pod bílé oblečení se hodí podprsenky v tělové barvě (i o něco tmavší). Ostatní barvy podprsenek (i bílé) pod bílým oblečením prosvítají.
  • Pod plesové šaty se v poslední době rozšířily nalepovací podprsenky. Některé z nich jsou silikonové nebo z plastikové hmoty. Drží jako ulité a ty se nemusíš bát, že ti spadnou. (Lze si také pořídit nálepky na nalepování šatů a zajistit si tak, že zůstane skryto to, co má.)
  •  Spodní prádlo typu podprsenky by se mělo prát v ruce bez použití aviváže ve vodě na 30 °C. Nemělo by se nechat sušit v sušičce ani na rozehřátém topení. Drahé a jemné prádlo by se rychle zničilo a ztratilo by důležitou pružnost.
  • Těsné kalhotky spolu s přiléhavým oblečením mohou způsobovat gynekologické záněty.

Kalhotky

Classic – říká se jim také lidově „bombarďáky“. Jde o tradiční typ kalhotek vysokých do pasu.

High-cut – jsou pohodlné a oblíbené proto, že stahují bříško a zadeček.

Bikiny – jsou vhodné pro nošení pod kalhoty a sukně se sníženým pasem.


Tanga – okraje prádla nejsou vidět, ale mohou vyčuhovat z kalhot, což nevypadá esteticky. Nejsou už tak populární.


S nohavičkou – opticky rozšiřují boky a odhalují bříško. Také se hodí pod bokové kalhoty.

Andrea (časopis IN!dívčí svět)


 

Autor fotografie:  olly DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz