Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-ve-vane-eiz_i87.jpg

Extrémní RELAXACE

Kdo by neměl rád sprchu nebo příjemné povalování se ve vaně. Pojď si s námi extrémě užít.

Studená voda

Brr, pod studenou sprchu ani ránu? Chyba, právě teď na jaře je potřeba se trochu zalít, jako květina. Studenou vodou, samozřejmě :-)

Osvěžující sprcha

Říká se, že ranní studená sprcha je půl zdraví. Občas to chce zatnout zuby, ale stojí to zato. Studená voda totiž oživuje funkci kůže, uzavírá póry a tkáň napíná jako žehlička. Nemusíte si ale během ranní sprchy hrát na hrdinky a koupat se v kostkách ledu.

Jak na to?

Pro začátek stačí, když si namočíš žíňku do studené vody a tím si potřeš a jemně promasíruješ tělo. Už se neoplachuj teplou vodou. Zničil by se blahodárný účinek.

Ve druhé fázi si teplotu vody mírně uber tak, aby byla vlažná, ale ne studená. Nejprve sprchuj nohy od palců ke kolenům a postupuj přes lokty k zátylku. Tam nastane opravdu šok :-) Vydrž! Za chvíli to bude příjemné.

Poslední a vlastně nekonečná fáze: Zkoušej, co vydržíš :-)

S každou sprchou si teplotu vody snižuj a postupuj zase od nohou přes ruce a pak na celé tělo. Uvidíš, že se ti to bude časem líbit a bude to pro tebe příjemnější než horká voda.

Proč?

Je zajímavé, že když se budeš sprchovat chladnější vodou nebudeš mít tak studené ruce. Chladná voda zlepšujete průtok krve po celém těle a zlepšujete krevní tlak.

  • Ráno příjemně probere.
  • Večer krásně zklidní.
  • Napne vám pleť i pokožku celého těla.
  • Rýma se ti bude vyhýbat obloukem.
  • Rozhodně budeš moci být na sebe hrdá :-)

Rada

Když se začínáš otužovat, nikdy si při vstupu do sprchy nepouštěj hodně teplou vodu, ale jen mírně teplou a snižuj. Teplotní šok by byl extrémní na obě strany. Časem budeš považovat vlažnou vodu za úplně normální. Gratulujeme!

Pokud si nejsi jistá svým zdravím, raději se zeptej lékaře, jestli by ti otužování doporučil.

 

Teplá voda

Vana a horká voda, až se zní valí pára, vonné esence a klídek. Zaručená relaxace pro jarní dny. Když si napouštíš vodu do vany, měla bys mít u sebe i teploměr (třeba ještě má někde mamka schovaný po mladším sourozenci). Účinek koupele ovlivňuje i její teplota. Zpevňující efekt je při 35-36°C, 37-38°C je vhodné pro relaxaci těla a 38-39°C je pro zahřátí těla. Když máš starosti, prostě je ve vodě utop.:) Ve vaně se uvolni, inhaluj páru z přísad a na nic nemysli.

Pár tipů

Mléčná koupel pro suchou pokožku

Jeden litr plnotučného mléka promíchej s deseti lžícemi slunečnicového nebo olivového oleje. Směs nalej do vany plné vody.

Ovocná koupel

Pomeranč, citron,grep... Jakékoli citrusy omyjeme, nakrájíme na kolečka a vhodíme do vany. Necháme deset minut vylouhovat (nebo vymačkejte šťávu z ovoce a tu použijte - nemusíte pak složitě čistit vanu).

Pro dobrý dech

Do koupele se přidávají i různé esence. Jako prevenci proti nachlazení můžeš použít cca 5 kapek Teatree oleje, eukalyptu či vývaru z máty peprné nebo tymiánu.

Tip: Na bylinkové koupele povařte bylinky v litru a půl vody 10 min. Sceďte a vývar nalejte do koupele.

Rada

Koupel by neměla trvat déle než dvacet minut! Nesmíš zapomenout také na to, že koupelí péče o tělo nekončí. Naopak. Finální tečka je velmi důležitá, je dobré se ošetřit tělovým mlékem.

Terka a MajkaSt

 

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Anton Maltsev DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz