Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

slunecnik-wgk_i14.jpg

Čas slunění

Sluníčko je v létě nepostradatelný společník. Aby nám ale místo pohody a hezkého opálení nezpůsobilo škodu, musíme se řídit určitými pravidly.

Co je Slunce?

Slunce je koule žhavého plazmatu, neustále produkuje ohromné množství elergie. Je to nejbližší hvězda planety Země. Jde tak o nejjasnější těleso na obloze. Astronomický symbol pro Slunce je kruh s bodem uprostřed.

Jak na nás působí?

  • Pomáhá udržet na zemském povrchu vodu v kapalném skupenství, je klíčovým faktorem pro fotosyntézu rostlin a umožňuje živočichům vidět.
  • Zemská atmosféra propuští jen část spektra slunečního záření - všechny složky viditelného spektra, část ultrafialového, infračerveného a radiového záření.
  • U lidí probouzí endorfiny (hormony dobré nálady) a přispívá k tvorbě vitamínu D, který je důležitý pro růst kostí a celkový metabolismus.
  • UVA paprsky sice nehřejí, ale pronikají hluboko do kůže, kde můžou způsobit pěknou neplechu - kožní nádory, vrásky, špatnou imunitu. UVB je zase velmi silné a působí vyrážky na kůži.
  • Slunce ale opaluje i přes mraky (s jen o 20-40% menší silou) anebo přes sklo.

Mazáníčko na tělíčko

Mazání kvalitním opalovacím krémem s dostačujícím UV faktorem se nesmí podcenit. Lékaři doporučují nanést takovou vrstvu krému, že kůže zůstane bílá. Krém se postupně vstřebá. Pokud se při opalování k koupeš, je dobré pořídit si voděodolný krém. Pozor, vydrží jen asi 40 minut. Pak je potřeba natřít se znovu. Nemusíš rozlišovat, čím mažeš obličej a čím zbytek těla - klidně používej jen jeden krém na všechno. Nezapomeň na uši a nos.

Pokud bereš antibiotika, slunci se raději vyhni úplně!

Zásada: Není nutné být opálená za každou cenu. I světlá kůže je krásná. Jsme holt běloši!:)

Po opalování a koupání ve slané nebo chlorované vodě je dobré se opláchnout a po sprše kůži namazat krémem po opalování nebo hydratačním mlékem s vitaminem E.

Zajímavost

  • Na Západě bylo až do roku 1920 vnímáno opálení jako nežádoucí, protože bylo asociováno s lidmi z nižších vrstev, kteří často pracovali venku. Dnes je opálení módní záležitost. Někteří si ale myslí, že v létě by nemělo být poznat, jestli jsme z Evropy nebo Afriky.:)
  • V Číně, Japonsku, Indii a dalších asijských zemích nenajdete opalovací, ale vybělovací krémy. Krémy, vybělující kůžií, kupují v Japonsku hlavně ženy a v Indii převážně muži. U nás by si je zřejmě nekoupil nikdo.:)

Sluníčku a opálení zdar!  Marta a Majka St.

(časopis IN!dívčí svět)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  ellensmile Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz