Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

Vlk bude pobývat s beránkem, levhart s kůzletem odpočívat.

Tento biblický citát popisující stav prvotní nevinnosti by se velice dobře hodil i k novému animovanému filmu studia Walta Disneye Zootropolis: Město zvířat. Příběh skutečně zobrazuje ideální zvířecí společnost, kde dravci ovládli své primitivní pudy a může vedle sebe žít lev a ovečka, tak jako v případě starosty a jeho uštvané zástupkyně.

V této společnosti bez násilí, ve které se každý může stát tím, čím chce být, přesto králíci stále pěstují mrkev a zeleninu a „bývalí“ dravci se stávají politiky a policisty. Tato zavedená pravidla se rozhodne změnit králičice Judy Hopkavá, která se stane první králičí policistkou. Rajský klid a pořádek města zvířat je ovšem narušen obnovením loveckých vášní u několika dravců, kteří jsou následně po svém „probuzení“ pohřešováni. Novopečená policistka Judy Hopkavá je i přes odpor nadřízených vtažena do případu a s pomocí pouličního zlodějíčka a šmelináře lišáka Nicka Wilda se svými hlodáky zakousne do případu a dohopká s ním až do překvapivého konce.

Zootropolis: Město zvířat je prý prvním filmem od Walta Disneye, v němž mají zvířecí postavy kalhoty, ale nemají boty. Je zřejmé, že zvířata mají v prvé řadě zobrazovat lidské postavy a film je skutečně alegorií lidské společnosti, která odvrhla „temné vášně“ a žije v míru a vzájemném souladu. Šťouravý divák (tedy já) by mohl v tomto harmonickém světě vidět obraz naplněné multikulturní společnosti, v níž není přirozenost nikoho omezována, a rozdílnost je přínosem, neboť ti, co by mohli působit problémy, rozuměj dravci, již obrousili své ostré drápy a tesáky používají tak maximálně ke chroupání avokáda. Tento „politický“ aspekt mě asi tak v polovině filmu začal nudit, ale o to více jsem byl překvapen zvratem, který mě opět uvedl do stavu divácké pohotovosti.

Film je plný drobných a inteligentních vtípků, díky kterým si ani nevšimnete občasných hluchých míst a příběh velice svižně dospěje ke konci. Animace, jak už je u studia Walt Disney zvykem, je dokonalá, a můžete se tak naprosto v klidu oddat dobrodružství Judy Hopkavé a Nicka Wilda.

Pro milovníky zvířátek a jejich hebkých kožíšků je zhlédnutí filmu Zootropolis: Město zvířat naprostou nutností! Zbyněk

 

Autor fotografie:  


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz