Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

dubnove-cteni-vqj_i80.jpg

Jarní radosti i starosti

Hurá je tu jaro. Pojďme společně do přírody a užijme si sluníčka, pohody a také jarních benefitů. Pojďme změnit své tělo i duši. Mohou to být radostné i bolestné chvíle, ale za tu novost a změnu to rozhodně stojí.

Úklid v srdci

Tvé srdce je jako zahrada. Roste v ní to, co zaseješ. Mohou to být krásné barevné květy, ale také kopřivy, co vždy popálí, když se k nim přiblížíš nebo bodláky, které se na tebe nalepí a při každém pohybu tě bodnout. Tyto rostliny (představující špatné návyky a zlé skutky) je těžké ze srdce vyhodit a zničit. Je to bolestivé a nepříjemné. Kdo by se nechal dobrovolně zraňovat... Ale je to nutné, pokud chceme mít naše srdce čisté a krásné. Naproti tomu každá květina může znamenat dobrý skutek, příjemný zážitek, laskavé skutky. O ty pečuj a ty zalévej.

Jak na to?

Postní cesta zahradou

V únorovém čísle jsme ti nabídli, jak o „zahradu“ ve tvém srdci pečovat. Co zalévat a co raději vytrhnout. Pokud ji nemáš, můžeš si ji stáhnout na tomto odkaze.

Chvála

Kdo chválí, má otevřené oči proto, aby viděl dobro a krásu kolem sebe. Chval Boží stvoření, chval Boha za jeho nekonečnou lásku, chválu vzdej i Duchu svatému, který mám dává víru a přimlouvá se za nás. Jaro je k chvále prostě stvořené. Vidíme tu změnu v přírodě, kdy ze smutné krajiny raší život a krása. Jak žasnout a chválit? Spoustu nápadů, jak Boha chválit a radovat se ze života, najdeš v tomto březnovém čísle na straně 3. Nebo si najdi vlastní způsob, ale určitě to stojí za to zkusit.

Modlitba

Modlitba může být pro mnohé z nás povinnost, kterou chceme mít rychle za sebou. Nebo ji odsouváme na někdy jindy. V rámci jarního úklidu by ale stálo zato kouknout se do poliček, zda nemáš někde zastrčenou nějakou modlitební nebo duchovní knihu. Na jarní rozjezd doporučujeme Dopisy mé milované princezně nebo Youcat – modlitební knížka. Jsou v nich myšlenky a modlitby, které tě mohou navést, pokud si nejsi jistá, jak správně modlitbu vést a jak se do ní ponořit.

Pokud ráda soutěžíš, tak v březnovém čísle právě probíhá soutěž o knihu Youcat Svátost smíření a Youcat Modlitební knížka pro mladé.

 

Úklid v těle

Jídlo ovlivňuje, jak se cítíme. A to zevnitř i zvenku. Na jaře se na internetu vždy roztrhne pytel se zaručenými tipy na jarní detox. Speciální (a mnohdy předražené) čaje, šťávy z všemožných druhů ovoce a zeleniny, konzumace pouze jedné potraviny… To všechno zní až zázračně, avšak trochu se zapomíná na to, že tělo je schopné čistit se průběžně. Od toho máme játra. A pokud opravdu chceme změnit to, jak se cítíme, pak nestačí prostě jenom týden pít ovocné šťávy (a mimochodem, překyselit si žaludek), ale změna musí být trvalá a udržitelná dlouhodobě. Pestrá a vyvážená strava, která obsahuje hodně ovoce a zeleniny, méně cukrů, soli a polotovarů, to je jistě cesta, jak změnit svůj přístup ke stravování se. Zdravější jídelníček nemusí nutně znamenat to, že se v něčem omezuješ. Je třeba si najít cestu, která ti vyhovuje. Místo sladkostí si dopřát ovoce, postupně omezovat sůl a připravovat si jednoduchá, lehká a zdravá jídla převážně ze základních potravin. Je to něco, co pravděpodobně nemůžeš změnit sama, ale právě jaro je skvělým obdobím, kdy přístup k jídlu může změnit i celá tvá rodina.

Jak na to?

Zázračné kopřivy

Jarní příroda přináší spoustu příležitostí, jak o sebe pečovat. Tak například kopřivy. Jsou všude, je to vlastně plevel, ale velmi užitečný. Uděláš-li si kopřivový vývar (uvaříš kopřivy s vodou a necháš vychladnout), můžeš jej použít na své vlasy. Stačí jenom na konci mytí vlasy propláchnout připraveným kopřivovým nálevem a nevymývat. Vlasy budou posílené a budou tím pádem vypadat mnohem zdravěji. Kopřivový čaj pomáhá s chudokrevností, bojuje proti únavě a také omezuje premenstruační syndrom. Při sběru doporučuji použít rukavice. A pokud chceš účinky kopřiv využívat i později, stačí kopřivy nasušit do zásoby. Nejlepší jsou mladé, sytě zelené lístky, nasbírané někde dál od cesty, takže nejsou plné zplodin z aut.

Krásné jaro přeje Hanka

Autor fotografie:  Martina Mátlová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz