Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

matka-tereza-ngl_i83.jpg

Víkendové čtení: Matka Tereza bude zítra v Římě svatořečena

Ahoj holky, tento víkend vám z redakce nabízíme ukázku z knihy: Momentky ze života Matky Terezy. A pokud správně vyluštíte křížovku v našem novém zářijovém čísle, můžete si o ni i zasoutěžit.

Ukázka z knihy Momentky ze života Matky Terezy

Matka Tereza nebyla žádný guru, velmi respektovala i jiná povolání: „Když jsi povolán k vyučování mladých, je to tvoje povolání. A je to právě to, co Bůh od tebe chce.“ Často jsem slyšel tento jednoduchý výrok: „Co děláš ty, já dělat neumím. Co dělám já, ty dělat nemůžeš. Ale spolu můžeme udělat něco krásného pro Boha.“

Přitom však chudobu nepovažovala ani za ideál, ani za Bohem daný osud: „Bůh nestvořil chudobu. My jsme stvořili chudobu, protože se nedělíme navzájem.“

Při mých prvních setkáních s Matkou Terezou jsem se necítil úplně bezpečně kvůli její otevřenosti, protože trvala na tom, aby se do nového domu hned zvali chudí, ba přímo je nutila přicházet. Jakmile někde otevřela nový dům, vždycky byli všichni chudí z celého okolí pozváni na první mši svatou. Matka Tereza to tak chtěla. Když se ohlížím nazpět, už chápu, že chtěla, aby u toho byl Ježíš v podobě eucharistie a v chudých.

Musím se přiznat, že pro mě tito lidé, kteří o liturgii neměli ani ponětí, někdy vypadali dost troufale a často zrovna nevoněli, nebyli nezbytně těmi, které bych si představoval mít na první mši svaté s Matkou Terezou v novém prostředí.

Například ve Vídni: mše byla překrásná, sestry nádherně zpívaly. Po mši svaté se sestry spolu s Matkou Terezou modlily své čtyři obvyklé modlitby a potom měly jít za svou prací, zařizovat právě pořízený dům. Šel jsem ze sakristie do kaple, abych vykonal děkovnou modlitbu. Zdálo se, že poslední účastníci mše jsou pryč. Klekl jsem si za oltář.

Vtom jsem na druhé straně oltáře zpozoroval sedět nějakého otrhance, asi bezdomovce. Ve Vídni jim říkáme tuláci. Na nohou měl otevřené rány. Měl jsem dojem, že je trochu podnapilý. Tento výjev nepřispěl zrovna k mé spokojenosti a doufal jsem, že tulák brzo odejde.

Modlil jsem se za oltářem řádně a zbožně, ale ne zcela vroucně. Najednou bezdomovec spustil hlasitou spršku slov. V prvním okamžiku jsem se lekl, protože jsem si myslel, že mluví ke mně.

Pak jsem se se stále více hlodajícím svědomím zaposlouchal – on se modlil.

„No, Ježíši, tak jsem tu. Nikdy bych na to ani nepomyslel. Nevím, jestli se ti to líbí nebo ne, ale jsem tady celkem rád.“ Nejméně pět minut mluvil s Ježíšem tímto způsobem, velmi osobně a – podle mého názoru – nádherně. Byla to snad nejpřirozenější a nejvíce přímo ze srdce vycházející modlitba, jakou jsem kdy slyšel. Zcela jistě si mě za oltářem nevšiml. Myslel si, že si se svým Ježíšem může popovídat úplně sám a nerušeně. Hodně změnil můj postoj k bezdomovcům.

Bylo to dojemné. A potvrdilo se mi, co Matka Tereza tak často říkala: „Chudí jsou skvělí lidé.“ (The poor are wonderful people.) Většinou se na ně díváme jen zvenku, na „otřesné šaty“ chudoby, na takzvanou vnější kůži, která nám často nevyhovuje. Jen zřídkakdy však vidíme, jako já tehdy ve Vídni, i do srdce člověka. Proto Matka Tereza často říkávala: „Nikdy nesuďte!“

TIP z redakce:

Začal nový školní rok - noví kamarádi, nové vztahy, fůra učení, kroužky, neustálý spěch, radost i stres … A možná nebude hned všechno perfektní, a možné se taky nebude všechno dařit podle vašich představ. Tady bych s dovolením zopakovala ještě jednou myšlenku Matky Terezy, kterou často opakovala: „Co děláš ty, já dělat neumím. Co dělám já, ty dělat nemůžeš. Ale spolu můžeme udělat něco krásného pro Boha.“

Tak s chutí do toho:)!

Z redakce vám přejeme požehnaný a naplněný celý nový školní rok. Marie

Autor fotografie:  Peter Lopez (mother CC BY 2.0


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz