Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

bible-anglicky-tbo_i81.jpg

Tvé slovo je světlem na mých cestách

Na akci, do města s kámoškou, na výlet, tam všude ti nesmí chybět potřebné věci jako doklady, peněženka a taky něco na zkrášlení! Ale do kabelky se ti vedle časáku vejde ještě něco jiného… třeba Bible.

Nemám na mysli „příruční vydání“, které leží v mém pokoji a váží asi 14 kg. Taková Bible, krásně ilustrovaná, se jistě dobře čte, ale na cesty je poněkud nepraktická. Doporučil bych ti kapesní Nový zákon, který nezabere víc místa než pudřenka.

K čemu je to dobré?

Chceš-li vypadat pěkně, nezačínej od zevnějšku, ale od svého nitra. Protože i sebekrásnější vzhled je jen sen, který se časem rozplyne, jestli není v tvém srdci Bůh. Ta nejsnadnější cesta, jak Ho do srdce přijmout, je skrze Jeho slovo. Znám jednu dívku, která hledala cestu k víře a uvěřila, právě když četla ve vlaku kousek z evangelia. Bůh se skrze slovo dotkl jejího srdce.

Nemáš to komu říct?

Prožiješ-li něco pěkného a nemáš to komu říci, podíváš se do příběhu Lukášova evangelia, jak prožívala radost Alžběta s Pannou Marií při narození Jana Křtitele. A zazpíváš spolu s Marií: „Velebí má duše Pána!“ Možná jsi někdy smutná. Tehdy si najdeš verše, které ti připomenou, že nejsi sama, že je s tebou milující Bůh. A že Ježíš, tvůj přítel, také prožíval smutek a také dnes ho prožívá s tebou. Je to takový „duchovní kapesníček“ na utření slz.

Zrcátko pro tvé srdce

Boží Slovo ti může sloužit jako „zrcátko“ pro tvé srdce: když ho čteš, tvé svědomí bude jasněji vidět, jestli žiješ správně, nebo potřebuješ něco změnit. Sama od sebe bys to třeba neviděla nebo nechtěla vidět, ale On ti ukáže pravdu. Můžeš ho použít i jako „pilníček na nehty“ v situacích, kdy tě někdo naštve, kdy bys kolem kousala a škrábala jako kočka. Když si najdeš verš: „Jako Pán odpustil vám, odpouštějte i vy“ (Kol 3,13), dá ti Boží slovo sílu odpustit.

A nakonec…

Budeš lépe využívat čas. Představ si, že stojíš na zastávce, jedeš autobusem nebo máš přestávku ve škole. Když máš s sebou Boží slovo, můžeš po něm sáhnout a něco si přečíst. Je to užitečnější než se nudit nebo být nervózní z další hodiny, kdy tě čeká zkouška... Papež Benedikt XVI. napsal mladým právě tuto radu: „Milí mladí přátelé, povzbuzuji vás, aby vám Boží slovo bylo velmi důvěrně známé, abyste ho měli vždy po ruce...“ Když si dáš Nový zákon mezi věci, které s sebou nosíš jako důležité, určitě ho využiješ a půjdeš po Božích cestách.

Napsal P. Vítek Zatloukal  

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

Autor fotografie:  honorbound CC BY


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz