Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

svaty-josef-rpz_i51.jpg

Rok se svatým Josefem

Věděli jste, že papež František vyhlásil v prosinci minulého roku rok sv. Josefa? Ať už ano nebo ne, teď to víte. A pokud se o tomto někdy opomínaném světci chcete dovědět víc, neváhejte a čtěte dál!
 

Kdo to byl?

Asi všichni víme, že to byl pěstoun Pána Ježíše a snoubenec Panny Marie. Povoláním tesař, původem z Nazareta. Když nahlédneme do Písma svatého, hned na začátku Nového zákona (Mt 1,1-17) zjistíme, že to byl též předek krále Davida a praotce Abrahama.


Jaký byl?

Podívejme se na příběh sv. Josefa a vyplývá nám několik jeho skvělých vlastností.
 

Rozhodnost

Před Josefem několikrát leželo důležité rozhodnutí a on nikdy neváhal. Nikdy také nezapomněl na Boží názor a nebál se ten svůj změnit, pokud si to Bůh přál

Věrnost Bohu i v nejtěžších situacích

Neměl to vůbec lehké, podívejme se na Mariino záhadné početí, útěk do Egypta nebo hledání 12letého Ježíše... Ale vždy spoléhal na Boha.

Skromnost a pokora

Není třeba slov, ať pročítáme evangelia jakkoli, od svatého Josefa neuslyšíme ani čárku. Někdy je prostě důležitější jednat než mluvit.

Odvaha

Ta Josefovi rozhodně nechyběla, stejně jako víra.

A co já s tím?

Sv. Josef byl člověk stejný jako my. I on měl svá trápení a své problémy, ale přesto poslouchal Boha a ten mu svěřil svého Syna. Je na něj spolehnutí, a proto se na něj i my můžeme obrátit se svými prosbami s jistotou, že nás vyslyší. Můžeš se v tomto roce ke svatému Josefovi občas pomodlit nebo jen přemýšlet nad jeho údělem. Je na něj spolehnutí:.)

Při  příležitosti 150.výročí jmenování sv. Josefa Ochráncem všeobecné církve vydal papež František 8.12.2020 apoštolský list Patris Corde (Otcovským srdcem) a vyhlásil tento rok 2021 Rokem svatého Josefa. V tomto roce je také možné získat speciální odpustky.

Barča M.

 

Tip z redakce

Dnes začíná novéna k sv. Josefovi. Je to devět dní modliteb před slavností sv. Josefa 19. března, kdy můžete získat také  mimořádné odpustky. https://www.falukov.cz/o-nas/zivot-farnosti/modlitby/novena-k-sv-josefovi/

 

 

 

 

 

zdroj: S pomocí Bible, brožurky od Josefa Hrdličky: Novéna ke sv. Josefovi a webu www.signaly.cz 

Autor fotografie:  Public Domain


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz