Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

otevirani-svate-brany-lmw_i43.jpg

Rok milosrdenství

Začal Rok milosrdenství. Papež František nás vybízí, abychom byly znamením a nástrojem Božího milosrdenství. Zeptali jsme se na několika diecézních centrech, co vlastně Milosrdenství je a jak ho žít.

Arcidiecézní centrum mládeže Praha

Odpovídá P. Benedikt Hudema, ředitel centra
Co pro Vás znamená milosrdenství Boží?

Pro mne je silně oslovující heslo papeže Františka "miserando atque eligendo" (Pohlédl na něj s milosrdenstvím a vyvolil si jej.) spojené s povoláním svatého Matouše. Člověk, který je prototypem lumpa (v případě Matouše dokonce tunelář a kolaborant, zrádce vlastního národa) stojí Pánu Ježíši nejen za to, aby si ho všiml, ale dokonce ho povolal mezi své přátele. Kolikrát si připadám stejně, nevděčný za to, co mi Bůh dává, hříšník, slaboch atd., a přesto si mne Bůh volá a chce, abych byl jeho přítelem. To je konkrétní projev Božího milosrdenství. Vždycky můžeme začít znovu, pokud máme odvahu vstát od svého hříchu, od své slabosti a jít za ním. 

Jak můžeme konkrétně Rok milosrdenství prožít?

Jsme zváni na nespočet velkých či menších akcí: setkání mládeže v Krakově se Svatým otcem, poutě k branám Milosrdenství (například i v naší Pražské arcidiecézi v kostele Nejsv. Srdce Páně v Praze na Vinohradech). To všechno však má být jen prostředek, jak zakusit odpuštění ve svátosti smíření, neskutečnou Boží lásku při přijímání Eucharistie, zkrátka příležitost pochopit jako celník Matouš, že ukazuje právě na mě a ne na nějaký bezejmenný dav.

 

Diecézní centrum mládeže Hradec Králové

Odpovídá Marie Sejkorová – vedoucí centra

Co pro Vás znamená milosrdenství Boží?
Papež František řekl, že „Boží milosrdenství nabízené všem nezná mezí!“ Někdy mě překvapí, jak moc je tato věta pravdivá. Boží milosrdenství je pro mě nekonečná Boží láska, která se nám nabízí. Stačí říci Bohu „ano“ a nestačíte se divit J.

Jak můžeme konkrétně Rok milosrdenství prožít?
Můžeme si více všímat lidí kolem sebe. Například secvičit se spolčem divadlo nebo koledy a jít je zahrát do nemocnice nebo do domova důchodců. My jsme to ve farnosti mnoho let dělali a nevěřili byste, jakou radost ti lidé měli. Stačí si udělat chvíli čas.


Diecézní centrum mládeže Ostrava – Opava

Odpovídá P. Kamil Strak, ředitel centra

Co pro Vás znamená milosrdenství Boží?

Zakusit a uvědomit si, že Bůh mi může a chce odpustit vždy a všude. Zároveň se učit žít jako člověk laskavý a milostivý.

Jak můžeme konkrétně Rok milosrdenství prožít?

Zakusit častější slavení svátosti smíření. Povzbuzovat se ke skutkům milosrdenství.

Nebát se „obvázat“ nemocného, jít k hříšníkovi, povzbudit a vymodlit obrácení.

 

Diecézní centrum mládeže Brno

Odpovídá P. Roman Kubín, ředitel centra a biskupský delegát pro pastoraci

Co pro Vás znamená milosrdenství Boží?

Milosrdenství Boží je pro mě velmi důležité a potřebuji o něm neustále rozjímat. Je to cesta, která spojuje Boha a člověka. Mám tak naději, že jsem Bohem milován i přes své slabosti a hříchy. Není to velký důvod k radosti, pokoji i vděčnosti?

Jak můžeme konkrétně Rok milosrdenství prožít?

Objevme znovu skutky tělesného milosrdenství. Mějme oči a srdce otevřené a o příležitost nebude nouze. Což třeba donést nemocné spolužačce sešity k opsání, přispět z kapesného do sbírky, bez zbytečných řečí umýt nádobí, uklidit, v autobuse uvolnit své sedadlo starším lidem či dětem... I zdánlivé drobnosti mohou být v Božích očích velké, pokud jsou udělané s radostí a láskou.

Existují i skutky duchovního milosrdenství. Nejsou mnohdy vidět, ale o to mohou být pro nás obtížnější. Není snadné odpustit tomu, kdo nás urazil, někdy je třeba hodně trpělivosti s lidmi, kteří nám nejsou právě sympatičtí, svou pomoc a trpělivost můžeme nabídnout při vysvětlení učiva tomu, kdo látku zameškal, smutným lidem se obloukem nevyhnout, ale dát jim najevo
svou blízkost, za živé i mrtvé lidi se můžeme modlit...

 

Arcidiecézní centrum mládeže Olomouc

Odpovídá Denisa Kracíková, vedoucí centra

Co pro Vás znamená milosrdenství Boží?

Znamená pro mě naději. Radost z toho, že vždycky odpouští, nabízí nový začátek a objímá, navzdory všem našim selháním a slabostem. Milosrdenství Boží pro mě znamená konkrétní projevenou lásku v našich životech.

Jak můžeme konkrétně Rok milosrdenství prožít?

Učit se z Písma poznávat, jak se choval Ježíš a prosit ho, abychom i my byli milosrdní k druhým. Abychom dokázali odpouštět a pomáhat.
Svatý otec ve svém poselství pro mladé nabízí konkrétní způsob: prvních sedm měsíců v roce 2016 konat vždy jeden skutek tělesného a duchovního milosrdenství.

Tak se do toho pusťme:-)... Za odpovědi děkuje Majka St

časopis IN!dívčí svět

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.






 

Autor fotografie:  Jakub Serych Člověk a víra


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz