Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

pastoral-brothers-std_i41.jpg

Pastoral Brothers: Víra na YouTube není trapná

Dva sympatičtí, mladí muži a k tomu navíc evangeličtí faráři, kteří natáčejí videa na YouTube. Tuhle zajímavou kombinaci jsme si nemohli nechat ujít, tak jsme se rozhodli Pastoral Brothers trochu prozkoumat a položili jsme jim pár otázek.

Kdo jsou Pastoral Brothers, kde se tady vzali a proč točí videa?

Jsme Jakub a Karel a jsme evangeličtí faráři (Českobratrská církev evangelická). Nápad točit videa jsme dostali v hospodě u piva.  A protože pro nás víra v Boha hodně znamená, rozhodli jsme se ukázat, že církev v dnešní době je pořád aktuální. Natáčíme více jak dva roky. A jak často? Jednou za čtrnáct dní vydáváme video a mezitím děláme spoustu jiných věcí. :-)

Jste faráři, kteří točí videa. To už samo o sobě je zvláštní a nečekané. Měli jste obavy, co na to řeknou lidé z okolí nebo obecně společnost?

Jakub: Jasně že jo. Měli jsem strach, že budeme trapný, ale to jsme asi i po těch dvou letech. Jenže už jsme slavní, takže nám to nevadí. (smích)

Na natáčení a mluvení před kamerou musí mít člověk odvahu i povahu. Co byste byli, kdybyste nebyli faráři? Komici, herci?

Jakub: Ne. Já jsem chtěl být kadeřník, a kdyby to nevyšlo, tak psycholog.

Karel: Já chtěl být učitel, a to tak trochu jsem, i když jsem farář.

Jaká byla vaše cesta k tomu, stát se evangelickým farářem?

Karel: Já jsem nebyl vychovaný ve víře. Na střední jsem přemýšlel, co dál a nějak mi vyplynulo, že jsem se rozhodl studovat teologii. Nevěděl jsem o tom skoro nic, ale měl jsem takový silný puzení, že tam mám jít. I když to byl skok do neznáma a já nevěděl, jak to dopadne, tak jsem do toho šel. A nelituju.

Jakub: Já jsem byl inspirovaný farářem, kterého jsem znal. Když jsem ve třeťáku na gymplu přijal křest, byl to on, kdo mě křtil. Pak jsem mu pomáhal při bohoslužbách. Moc se mi líbilo to vedení a přístup. Uvědomil jsem si, že to chci taky dělat. Když jsem přišel na fakultu, byl jsem v šoku z toho, co všechno se učím, co všechno musím umět, jak pracovat s lidmi a podobně. Najednou jsem zjistil, že to není jen o bohoslužbách.

Jaká by podle vás měla být víra, aby byla pravdivá a uvěřitelná?

Karel: Za prvé se musíme sami rozhodnout, jestli chceme žít svou víru nebo ne. A pak je to o lásce. Myslím si, že víra musí být žitá ve vztazích. Pokud říkám, že mám vztah k Bohu, tak ho musím realizovat ve vztahu k druhým. Můžu se umodlit k smrti, ale k čemu mi to bude, když nebudu mít kolem sebe lidi, kterým budu moct dát najevo lásku? Potřebujeme společenství, které nás podrží, když to budeme potřebovat.

A nebude takový člověk působit jako mimoň?

Karel: Jako že bude projevovat lidem lásku a bude vypadat jako mimoň? To myslím, že ne. (smích) Člověk by měl motivovat ostatní, aby se měli rádi a aby si pomáhali, a zároveň to sám dělat. Ježíš neříká a nedělá nic jiného. Takže být jako Ježíš.

Jakub: Jo, v tomto být mimoňem je asi výsada.

Karel: Já budu taky rád mimoň.

Poslední vzkaz pro naše čtenářky?

Buďte IN! (smích)

A co by to mělo znamenat?

Že budete sledovat Pastoral Brothers.

Já myslela nějaké poselství...

Buďte sebevědomé mladé ženy.

 

Za rozhovor děkuje šéfredaktorka Majka

 

(Celý rozhovor najdete v aktuálním čísle časopisu IN!)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  redakce IN!


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz