V kuchyni je jako doma už od devíti let. Není divu, že v sedmnácti vydal kuchařku plnou vlastních receptů, která byla oceněna i v Paříži na „kuchařských Oscarech“. Dnes dvacetiletý Martin má za sebou vystoupení v řadě televizních pořadů a gastronomii by se rád věnoval i v budoucnu.
Naposledy včera večer, byl jsem po delší době doma a mamka potřebovala uvařit něco do práce. Našel jsem hlavně zeleninu, tak jsem udělal ratatouille.
Musím říct, že (nejen) mamka, ale i všichni ostatní doma jsou rádi, když něco uvařím.Vzhledem k tomu, že už nějakou dobu bydlím v jiném městě, pro rodinu úplně tak často nevařím. O to víc si to pak následně užívám.
S celou rodinou mám skvělý vztah, na kterém moje aktivity vůbec nic nezměnily. V rodině mám velkou oporu a moc si toho vážím.
Určená je zejména mým vrstevníkům, kterým jsem chtěl ukázat, že vaření nemusí být jen o stresu a „potu“ v kuchyni, ale také o pohodě a hezky stráveném části dne, třeba s přáteli. Zároveň ke každému receptu doporučuji nějakou hudbu, která čas strávený v kuchyni může ještě zpříjemnit a třeba i motivovat lidi, kteří normálně nevaří, aby se do vaření právě ve spojení s hudbou pustili.
Jídlo jsme k životu vždycky potřebovali a potřebovat budeme. Není moc důležitějších věcí, bez kterých bychom se nedokázali obejít. Myslím si, že jídlo dokáže zlepšit, ale když je špatné, tak i zhoršit náladu. Snažím se mladým ukázat, že to opravdu nemusí být jen o povinnosti, ale že čas, který věnují přípravě jídla, může klidně být i volnočasovou aktivitou, u které se dá zažít spousta srandy, odpočinout si a ještě třeba někomu dalšímu udělat radost!
Pomáhá. Když mám špatnou náladu, často se zavřu do kuchyně a vařím. Dokážu tak přijít na jiné myšlenky. Navíc dobré jídlo vykouzlí úsměv na tváři snad každému.
Z toho, co jsem mohl zatím poznat, musím říct, že je to úplně něco jiného než vařit doma u plotny. Je třeba sledovat kamery, adresovat to, co říkám, divákům, dobře artikulovat atd. Zároveň se spousta záběrů musí dotáčet, takže když se pak v televizi objeví hezký desetisekundový záběr, je možné, že se točil třeba na pětkrát. Nervozitu nemívám, jedině tu zdravou, která je asi běžná po celý život, ale aby se mi někdy třásly ruce? Na to si nevzpomínám. Trochu nervózní jsem možná byl prvních pár sekund v Show Jana Krause, protože to bylo snad úplně první moje vystoupení v televizi a ještě jsem tam rovnou měl vařit.
Rád jezdí na koncerty, cestuje, chodí za kulturou nebo zajde k někomu, kdo zrovna vaří. Celkově se však snaží i volný čas spojit s aktivitami, kterým se věnuje normálně, protože třeba právě okolo gastronomie se točí skoro celý jeho den.
Jsem omezen časově a finančně, takže do ciziny jezdím většinou jen v létě. Hodně jsem si oblíbil Španělsko a tamější kuchyni. Mám hodně rád třeba jejich přípravu ryb a mořských plodů. Zvlášť na severu je umí opravdu skvěle. Moc spokojený jsem ale byl třeba i v Kanadě.
Chystám se na vysokou do Prahy. Ta sice není s gastronomií přímo spojená, ale myslím si, že dobré mít něco dalšího „v záloze“. Vaření se ale nehodlám vzdát. Je to moje aktivita a zároveň záliba číslo jedna.
Nemám žádné vytipované jídlo pro takové chvíle. Záleží hlavně na momentální náladě a chuti. Pokud si před zkouškou nedám něco opravdu těžkého, snad vždycky je to pak v pohodě.
Nevím, jestli úplně překvapit, ale mám rád třeba tyhle dva:
Valencijská paella II / 3–4 porce
Song: Charlotte Gainsbourg – Trick Pony
asi 600 g kuřecího masa (stehna nebo křídla) 1 velká lžička mleté maďarské papriky 1 velká lžička kurkumy špetka cukru
hrst zelených fazolek
3 lžíce rajčatového pyré 2 papriky (zelená, červená)
asi 1000 ml drůbežího vývaru
350 g kulatozrnné rýže
1 menší lžička sušeného šafránu
hrst hrášku
3–4 lžíce oleje
mořská sůl, bílý pepř, petržel, citron
Postup
Maso nakrájené na větší kousky okořeňte kurkumou, mletou paprikou, solí, pepřem a špetkou cukru a marinujte ideálně přes noc. Ve velké pánvi rozpalte olej. Poté začněte smažit kuřecí maso (případně i králíka). Asi za 4–5 minut by mělo být hezky opečené. Přidejte nakrájenou papriku, lusky a při střední teplotě restujte další 2 minuty. Přidejte pyré a opět krátce orestujte. Přilijte vývar a začněte do pánve postupně směrem do kříže vsypávat rýži. Vše zamíchejte a přidejte šafrán. Počkejte, až vývar začne vřít, podle potřeby dosolte a při nižší teplotě nechte paellu probublávat asi 20–25 minut (dokud se nevypaří většina vody a rýže nebude hotová). Ke konci přidejte hrášek a paellu nechte krátce dojít. Servírujte s nakrájenou petrželkou a kousky citronu.
Jahelník s jablky a sušenými švestkami / 1 forma
Song: A.K.A.C.O.D. – Cheer You On
150 g jáhel
120 g sušených švestek
4 lžíce rumu
650 ml mléka
50 g másla
6 lžic medu nebo cukru
3 vejce
450 g jablek
80 g rozinek
80 g vlašských ořechů
lžička skořice
špetka soli
zakysaná smetana
Švestky překrájejte a namočte do rumu. Rozehřejte troubu na 180 °C. Jáhly dvakrát spařte horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. V rendlíku rozehřejte mléko a jakmile začne vřít, přidejte jáhly a máslo. Ztlumte teplotu a nechte jáhly probublávat, dokud se nevytvoří hustá kaše. Mezitím si utřete žloutky s medem a vyšlehejte bílky se špetkou soli. Poté jak žloutky, tak postupně i bílky opatrně promíchejte se zchladlou kaší. Dortovou formu (průměr cca 23 cm) vymažte máslem a po celém dně rozprostřete polovinu připravené kaše. Základ rovnoměrně posypte oloupanými nastrouhanými jablky, rozinkami, švestkami, oříšky a špetkou skořice. Nakonec přidejte druhou vrstvu kaše a dort upečte – bude to trvat asi 30 minut a na konci bude povrch hezky zbarvený. Zchladlý jahelník podávejte se lžící dobré zakysané smetany a několika kapkami medu.
Za rozhovor děkuje Petra
časopis IN!dívčí svět - říjen 2014
Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.