Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holandsky-mlyn-znr_i65.jpg

Zápisník redakce: Život v Holandsku

Letos jsem měla možnost zkusit žít tři měsíce mimo svůj domov, mimo naši zem, a to konkrétně v Nizozemsku, Holandsku, zemi s podobným počtem obyvatel, jako má Česká republika, ale přitom na mnohem menším prostoru. V zemi tulipánů, cyklistů, malebných vesniček, cihlových domků, usměvavých duší, otevřených srdcí. V zemi, kde se prostě musíte neustále usmívat, protože tolik krásy na jednom místě vás nutí mít radost.

Dostala jsem se na známá místa, která najdete v každém turistickém průvodci, ale také tam, kam turisti nejezdí, a právě díky tomu to bylo tak nečekaně úžasné. To je první rada, kterou vám dám, pokud do Holandska někdy zamíříte – neřiďte se jen průvodcem, ale zastavte v kterékoliv malé vesničce, přes kterou pojedete, a věřte mi – bude to zážitek! Nemusím jmenovat žádné konkrétní místo, můžete jet opravdu téměř kamkoliv a nebudete litovat.

Nizozemci si hodně potrpí na jednotný styl, ve kterém jsou domy stavěny, a s velkou láskou pečují o svoje město, o své okolí, a proto je tu tak krásně – nenajdete tu pokreslené stavby grafiti, poničené lavičky, nebo rozpadlé domy v ulici. Vše je krásně uklizené, čisté, pospravované, a jako kdyby to někdo sotva postavil. Všude je spousta malých kaváren a pekáren, kde si můžete pochutnat na místních dobrotách.

Nespěchejte!

Ať dorazíte kamkoliv, zkuste se pořádně rozhlížet. Nikdo tu nepospíchá, lidé se rádi spolu zastaví a dají do řeči, i když se vidí prvně v životě. Holandsko je známé pro své vodní kanály, které protékají každou druhou uličkou ve městě a vesnici, a dělají tuto zemi tolik romantickou. Pokud bude možnost – rozhodně se tu projeďte na lodi, tak nasajete místní atmosféru nejlíp.

A kdy se sem vůbec vydat?

Ideálně na konci dubna, nebo začátkem května. To tady kvetou tulipány a ty jsou absolutně jedinečné!

Všechny barvy, které vás vůbec napadnou, květ tak velký, že se nevleze do ruky, a ta vůně…

 

 

 

 

To musí člověk vidět na vlastní oči! Anička

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Dominik Novák


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz