Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holky-v-bazenu-uvv_i22.jpg

Voda, voděnka

Naše tělo je jako studna, která nesmí nikdy vyschnout. Skládá se ze 40–60 % z vody. Tekutiny by měl člověk popíjet prakticky neustále, aby nedošlo k dehydrataci. Protože nejsme velbloudi, nedokážeme si dělat zásoby na delší dobu. Zjistilo se, že sedm litrů vypitých na ex dokáže člověka i zabít.

Zajímavosti o vodě

  • Čistá neslazená perlivá i neperlivá voda neobsahuje žádné kalorie. Naopak populární slazené minerálky nebo limonády, ledové čaje, „light” sodovky jsou vyloženě kalorickými bombami.
  • Je paradoxní, že voda dokáže vysušovat, a to naši pokožku. Při koupání nebo sprchování víckrát jak 2x denně se ztrácí přirozený maz těla. Naproti tomu mořská voda pokožku tolik nevysušuje. Je to způsobeno obsahem hořčíku, který pomáhá vytvářet zásoby soli a tak i vlhkosti.

Tip: Pokud nemůžete trávit léto u moře, řešením je dopřát si lázeň se solí do koupele. Pokožka tak bude vláčnější.

Zdravotní tipy

  1. Při pocitu unavených a těžkých nohou pomáhá hydroterapie. To je koupání nohou střídavě v teplé a studené vodě. Je to také dobrá prevence proti křečovým žilám.
  2. Vlažná voda po ránu pozitivně působí na činnost srdce, používá se i při nadýmání či škytavce. Když do ní přidáte trochu soli, zabráníte zácpě.
  3. Koupel v chladné vodě zaručí odolnost vůči nemocem. Také pozitivně působí na činnost plic. Mimo jiné otužování je v létě příjemnější :-)!
  4. Koupání v horké vodě pomáhá mírnit bolesti, uvolňuje a uklidňuje naše mladá, ovšem někdy zničená těla! :-)
  5. Proti nadměrně potícím a zapáchajícím nohám pomůže koupat je v odvaru z vrbové kůry nebo ve slané vodě. Zabráníte nejen zápachu a pocení, ale i vzniku plísní.

Vodní lékař

Léčení vodou se nazývá balneoterapie, která zahrnuje vířivé a perličkové koupele, rašelinové zábaly a mnohé další procedury. Nejznámější lékař, který léčil vodou, je Vincenz Priessnitz, který žil v letech 1799–1851. Založil lázně ve svém rodišti, v městě Jeseníku. Jeho nejproslulejší procedurou jsou vodoléčebné obklady.

redakce (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  luliia Sokolovska DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz