Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-se-maluje-pua_i61.jpg

Večer bez trapasů

Mám svéráznou kamarádku Lucii, která tvrdila, že chovat se podle „etikety” je pěkná blbost, ztrácí se prý tak přirozenost a originalita člověka. Souhlasila jsem s ní do té doby, než jsme spolu vyrazily do divadla na Romea a Julii. Místo tragédie na jevišti, zažily jsme tragédii v hledišti…

Když jsem s Luckou vyrazila do divadla

Před začátkem představení se pořádně navečeřela topinek s česnekem. „Libé” aroma se za ní táhlo, a to si přiznejme, jako smrad! Protože je Lucie velmi „šikovná”, stihla se v rychlosti ještě nalíčit (mimochodem, podle mého názoru, od klauna byla k nerozeznání).
Na představení jsme přišly o pár minut později. Hledat své místo po tmě bylo opravdu velké dobrodružství! Když už jsme našly svou řadu, poprosila všechny v řadě, a to nahlas, zda bychom mohly projít, a každému popřála příjemný večer.
Pak vytáhla balíček s tiktaky, aby měla svěží dech po těch topinkách. Dokonce se nezapomněla podělit s ostatními. Po představení tomu dala korunu. Chtěla se co nejdřív dostat do šatny. Nejrychlejší způsob, jak toho dosáhnout byl, že si šlápla na okraj šatů a ze schodů se zřítila nevídanou rychlostí!
Tehdy to byl fakt příšerný trapas! Vzhledem k tomu, že zanedlouho měla Lucka narozky, koupila jsem jí knihu o etiketě, kterou k mému velkému údivu s radostí přijala. Asi se tehdy taky necítila nejlíp!
Karla

Jak z trapasu ven?

Z trapasu se nedá utéct. Maximálně můžeme dělat, jakože nic – padat například ze schodů je přece úplně normální?! Pozitivní, co si z trapásků můžeme odnést, je, že když je za nějakou dobu vyprávíme kámošům na párty, staneme se star of night, protože nudný večírek taky není nic moc! Ale! Některým trapnostem se dá předejít – znalostí etikety.

Už žádná faux pas ve společnosti

  • Když se nám nebo někomu cizímu stane trapas, děláme, jakože jsme nic neviděli a nic neslyšeli. Později můžeme daného člověka upozornit, ale v daný okamžik ani muk!
  • Polijeme-li si na večírku např. halenku, můžeme bez rozloučení společnost opustit. Není nutné procházet celý sál, aby každý viděl, jak teď nádherně vypadáme. Stačí později hostiteli napsat SMS – poděkovat za pozvání a vysvětlit nečekaný odchod domů.
  • Do společnosti vyrážíme čistí, voňaví a vhodně upravení. Záleží na typu divadla, představení, oslavy či párty. Čím významnější je událost, tím výraznější a slavnostnější máme oděv, doplňky i líčení.
  • Pokud si koupíme nové společenské boty, nejlépe na podpatku, naučíme se v nich chodit už doma.
  • Občas je vhodné kouknout do zrcátka. Taková rozmázlá řasenka...!? Tady může zafungovat „tichá dohoda“ mezi kamarádkami, že se budou navzájem „hlídat” – líčení, účes, podhrnutá sukně…
  • V zimě na šaty nenosíme svetr přes hlavu. Už při svlékání v šatně je elegance ta tam.

Co nám nesmí chybět v kabelce

Základní vybavení: (1) klíče od našeho domu či bytu, (2) vlastní osobní doklady, (3) platné peníze, (4) kapesníčky – co kdybychom se rozplakaly nebo dojaly nad uměleckým výkonem? Během smrkání či utírání slz se snažíme být něžné – nehekat, netroubit a hlasitě nevzlykat!
Standard (navíc): (5) zrcátko, (6) hřebínek.
Nadstandard (ještě přidat): (7) pudřenka, (8) lesk na rty a (9) mobil (v tichém režimu).
 

Radka (časopis IN!dívčí svět )

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

Autor fotografie:  Igor Mojzes Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz