Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

sul-nad-zlato-nru_i57.jpg

SŮL tisíckrát jinak

Sůl známe všichni. Z kuchyně, možná ještě z chemických laboratoří. Ale věděli jste, že odborníci našli neuvěřitelných 14 tisíc způsobů využití soli?

Sůl – a jídlo

Sůl má funkci konzervantu. Věděli to už naši předkové, když trvanlivost masa, ryb nebo zeleniny prodlužovali právě jejich solením. Stačila obyčejná sůl – a už nepotřebovali ledničku.

Sůl – a chemie

Sůl, to je z hlediska chemie NaCl, tedy chlorid sodný, nejčastěji známý jako bílý nebo šedý krystal. Můžeme ho ale najít také hnědý, červený, zelený, žlutý nebo modrý podle obsahu příměsí. V přírodě ji najdeme jako minerál zvaný halit.

Sůl – a voda

Největším zdrojem soli je známá mořská voda. V současnosti v ní najdeme asi 46 biliard tun soli.
Koncentrace minerálních solí rozpuštěných nejčastěji právě ve vodě se nazývá salinita (slanost). Ta se velmi liší, např. severní Baltské moře má průměrný obsah soli 1 %, ve Středozemním moři je jí čtyřikrát více, v Rudém moři najdeme až 42 %. Mezi nejslanější jezera na světě je počítáno např. Mrtvé moře. Pro zajímavost: jako sladká je označována ta voda, která obsahuje méně než 1 % soli.

Sůl – a těžba

Těžba soli (teď je řeč o soli kamenné) není žádná novinka. Stopy po těžbě pocházejí už ze starší doby kamenné a objevili je archeologové v Rakousku. Významné naleziště soli najdeme např. v Německu v Bádensku nebo Dolním Sasku, Polsku nebo na Ukrajině. Mimo Evropu je to pak především USA a Kolumbie.

Sůl – a umění

Sochy králů, bojovníků, šperky, lustry ze soli, ale také celý sál, kaple a obrazy, to všechno najdeme např. ve známém solném dolu Wieliczka v Polsku. Trasa pod zemí dlouhá 2 km a téměř dvě hodiny, to už stojí za prohlídku. Zvlášť když se dozvíte, že zde byl před vámi např. car Mikuláš, císař František Josef I. nebo Mikuláš Koperník – a také to, že ve zdejší nádherné kapli celé ze soli dodnes probíhají svatby:).

Sůl – a zdraví

Dvě kávové lžičky za den. Myslíte, že je to málo, nebo naopak moc? Přitom se jedná o optimální denní dávku pro dospělého člověka, cokoliv je navíc, stává se zákeřným zabijákem – zvyšuje krevní tlak a může poškozovat mozek a srdce nebo např. způsobovat rakovinu žaludku.
Příjemné s užitečným můžeme spojit v solné jeskyni, dnes je najdeme i na mnoha místech naší republiky. Působí příznivě především na onemocnění dýchacích cest, celkový rozvoj imunity nebo ji můžeme využít jednoduše k příjemné relaxaci.

Sůl – a historie

  • Sůl byla podle nejnovějších archeologických nálezů využívána už v pravěku, to když ji instinktivně vyhledávala zvířata; člověk se pak k soli dostal právě přes ně. Později se začala sůl používat k prodloužení trvanlivosti potravin, vydělávání kůží nebo třeba léčení ran.
  • Vůbec první psanou zmínku o soli najdeme v čínském spisu, který vypočítává přes 40 druhů soli a je starý asi 4700 let.
  • V Egyptě znamenala sůl prostředek k balzamování těl zemřelých panovníků. Sůl byla mocným platidlem (mimochodem dodnes můžete solí zaplatit např. na Borneu nebo v Tibetu). Římané zase po soli pojmenovávali své silnice nebo městské brány, kterými se sůl přivážela.

Sůl – a lepší nálada

I když se to na první pohled možná nezdá, sůl navozuje u člověka lepší náladu. Naopak nedostatek soli v těle vede ke zdravotním problémům.

Sůl – a Bible

Jistě, sůl najdeme i tady. Ať ve Starém zákoně, nebo v Novém:
„Každý dar své přídavné oběti solí osolíš. Nenecháš svou přídavnou oběť bez soli smlouvy svého Boha. S každým svým darem přineseš sůl.“ (Lv 2, 13)
„Vy jste sůl země; jestliže však sůl pozbude chuti, čím bude osolena? K ničemu již není, než aby se vyhodila ven a lidé po ní šlapali.“ (Mt 5, 13)

Sůl najdeme ale také v příslovích

Jedno gruzínské říká, že „hádka je solí lásky – ale ať vám neujede ruka“. A nezapomeňme na pohádky. „Sůl nad zlato“ není potřeba představovat asi nikomu. :)

Kaťulda (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Speisesalz Christian Thiele


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz