Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

fontanka-osg_i97.jpg

Okouzlující fontány

Už odpradávna se lidé snažili ovlivňovat proudění vody. Budovali kanály pro zavlažování polí, proti suchu či záplavám a také, aby měli co pít. Z kanálů postupně vznikaly vodotrysky, které dnes slouží spíše pro potěšení oka. Pojďte se pokochat „nej” fontánami!

NEJstarší

Nejstarší fontánu, kterou naši předkové vytvořili, našli archeologové v dnešním Iráku v místě zvaném Tell Telloh. Byla vybudována dávnými Sumery okolo roku 3000 př. n. l. V Evropě byla nejstarší fontána vytvořena příslušníky minojské palácové civilizace na Krétě okolo roku 1400 př. n. l. Hlavní účel fontán bylo zavlažování či dodávka pitné vody.

V dnešní době už fontány svoji praktickou úlohu víceméně ztratily a slouží především k pěkné podívané. Po objevení elektrického proudu bývají doplněny barevnými světly a pohled na ně dostává nový rozměr.

NEJvětší

„Tančící fontána” – tímto titulem se může pyšnit fontána v městě Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Rozprostírá se v blízkosti nejvyšší budovy světa – mrakodrapu Burj Dubaj. Dubajská fontána je schopna vytrysknout proud vody až 150 metrů nad zem. Otevřena byla v květnu 2010. Fontána je umístěna uprostřed přepychového jezera, na délku měří 275 metrů, což je více než dvě fotbalová hřiště. Jen její stavba přišla asi na 3,2 miliardy korun. Vodní divadlo, které se čtrnáctkrát za večer spouští, je opravdu kolosální. Do vzduchu každou vteřinou vyletí za pomoci výkonných trysek 83 000 litrů vody. Osvětluje je přitom 660 světel, která mohou mít 25 různých barev, takže výsledkem je asi jeden tisíc různých vzhledů stříkající vody. Představení probíhají každý večer. O víkendu je vodní show prodloužena ještě o další hodinku. Jedna „vodní symfonie“ trvá v průměru asi dvacet minut a v repertoáru fontány jsou nejen písně inspirované arabskou kulturou, ale třeba i slavná skladba „Time to Say Goodbye” od italského tenoristy Andrey Bocelliho. Světelná show je vidět až do vzdálenosti třiceti kilometrů.

NEJdelší

Nejdelší fontánu na světě jménem Moonlight Rainbow (Duhový měsíční svit) najdete na mostě Banpo v městě Soul v Korejské republice. Fontána má zabudovaných téměř 10 000 světel podél obou stran mostu a během pěti minut vytryskne 190 tun vody. Voda padá z 20 metrů a dostříkne až 43 metrů daleko. Zajímavostí u této fontány je, že čerpá vodu přímo z řeky, proto je oceňována také jako ekologicky šetrná vůči prostředí.

NEJzajímavější fontány v Evropě

Itálie, Řím: fontána di Trevi je nejznámější a pravděpodobně i nejkrásnější fontánou celého Říma. Úžasné umělecké dílo s nádherným barokním sousoším vytesaným z mramoru představuje boha moří Oceána stojícího na velké mušli tažené mořskými koňmi.
Španělsko, Barcelona: fontána Font Magica na Španělském náměstí. Nasvícená tryskající fontána hraje za tmy pestrými neonově zářícími barvami a doprovázena hudbou klasickou i moderní láká stovky turistů.
Rakousko, Insbruck: V místech, kde se odehrával legendární seriál Doktor z hor, sídlí zvláštní muzeum geniálního umělce, který pracuje se sklem – Swarovski. Celá přehlídka jeho sklářského umění je zabudována do přírody. První, co upoutá, je obří fontána z živých rostlin ve tvaru obličeje s jiskřícím křišťálovým zrakem. V podzemních prostorách se nachází muzeum skla ze Swarovskiho dílny. Během prohlídky, když se budete kochat, můžete hledat odpověď na otázku: Neinspiroval se tento umělec při výrobě šperků právě vodou?
Francie, Paříž: Versailles. V 17. století nechal francouzský panovník Ludvík XIV. vybudovat ve svých zahradách celý komplex fontán. Během jednoho roku jich bylo 1672, až nakonec Versailles skrývalo neuvěřitelných 2456 fontán!

NEJznámější fontána u nás

Křižíkova fontána je pojmenovaná po svém tvůrci Františku Křižíkovi. Původně byla pouze elektricky osvícená. Dnes díky technickým novinkám lze na vodní clonu promítat filmovou projekci či vytvářet laserové efekty. Jedná se o nejpozoruhodnější stavbu pražského Výstaviště.

Petra (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 

Autor fotografie:  Daniel Ramirez CC BY 2.0


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz