Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

kocky-sxq_i64.jpg

Mňaaau

Myslíš, že o oblíbených chundelatých tvorech víš už všechno? Nic Tě nemůže překvapit? Tak se pevně chyť židle a čti :).

Trocha historie

Nejstarší zprávy o kočce můžeš najít už ve starověkém Egyptě, kde byla uctívána jako bohyně (věnoval se jí polštářek, korunka, procesí, písně...) a její zabití bylo trestáno smrtí. Tento vztah se ale rapidně změnil ve středověku, kdy byla kočka považována za příbuznou čarodějnic.
Speciální chov koček existuje v Evropě už 150 let. Jejich první výstava se konala v roce 1871 v Londýně, kde se dokonce předvedly siamské kočky. Milovníci těchto chlupatých zvířátek založili Národní klub chovatelů koček a posléze Klub koček a jejich sláva se tímto způsobem dostávala do celého světa :).

Plemena

Nemůžeš se rozhodnout, kterou kočku si přát a vybrat? Koukni, která ti nejvíc „sedne”.
Neodlišují se jen psi, ale i kočičí říše je rozmanitá. Dělení je složitější, ale my to zvládneme a podíváme se na zoubek čtyřem základním skupinám:

  1. Náročná péče o srst? Obraz dokonalé kočky? Ladný pohyb? Nejvíce oblíbené plemeno? Garfield :)? Představují se Vám perské a exotické kočky!
  2. Neagresivní, hravá povaha, rodinný typ, srst odpuzující vodu … to vše a ještě více ti může nabídnout polodlouhosrstá číča!
  3. Láká tě „královská” britská nebo je libo německého rexe? Podobné cizokrajné typy poznáš, ponoříš-li se do tajů krátkosrstých a somálských micek!
  4. Slyšela jsi o siamských kočkách? Jejich vyžadování pozornosti a hlasité projevení názoru (dobrého i špatného) se podobá našim občasným holčičím náladám, že? :)

Když koukneš na internet nebo do nějaké chytré knihy, určitě najdeš i další (třeba zatím neuznaná) plemena a nejen že si rozšíříš obzor, ale poznáš, který typ je právě pro Tebe :).

Nej

  • Nejdelší kocour nese jméno Leo, váží 15,8 kg a měří 121,9 cm od nosu k ocasu.
  • Titul nejpodivnější kočka nese Mincho z Argentiny, která vyšplhala na strom a do konce svého života (dalších 6 let) z něj neslezla.
  • Blackie, která zdědila po svém majiteli 15 milionů britských liber, se stala nejbohatší kočkou na světě.
  • (A titul nejkrásnější kočka nese každá z nás! :) )

Proč?

Proč si kočka nezlomí packy, když skáče ze stromu? Kočky mají téměř neskutečný smysl pro rovnováhu. I když padají hřbetem dolů, dokážou se ještě ve vzduchu otočit a s klidem a upravenými chloupky dopadnou na zem.

Kde kočky berou tu úžasnou barvu očí, kterou uplatňují hlavně ve tmě? V šeru jim pomáhá speciální vrstva buněk (tapetum lucidum), která odráží dopadající světlo a způsobuje onen žlutozelený svit.

Proč ji nikdy neslyším, když přichází? Protože zatáhne drápky a tím pádem našlapuje jen na měkké polštářky na spodní části tlapek.

Proč kočky předou? To bylo předmětem dlouhého bádání. A výsledek? Předení je přerušované stahování hrtanových a bráničních svalů. Je to způsob kočičí relaxace a zároveň upevňování zdraví. Lékařští specialisté proto přemýšlejí nad tím, jak naučit vrnět člověka.:)

Kočka v číslech

  • Tvé tělo má zhruba o 40 kostí méně než tělo kočičí.
  • Tóny, při kterých by si micka zacpávala uši (kdyby mohla), se pohybují kolem 45 kHz, což je o celé dvě oktávy víc než u člověka!

Murphyho zákony pro kočičí paničky

Zákon maximálního rizika: Sahat na krmící se kočku je mnohem nebezpečnější než strkat prsty do zásuvky.

Zákon prohry: V souboji mezi psem a kočkou jsi poražená vždy Ty.

Zákon ploutvičkový: V akváriu, před nímž nesedí kočka, nenajdeš rybičky.

Krásky

Už 7 let existuje soutěž Miss kočka, kam svou mícu může přihlásit každý a dokázat tak, že on má doma to nejkrásnější, nejroztomilejší, nejvěrnější, nejchlupatější a prostě po všech stránkách nejdokonalejší stvoření.
Ti náročnější majitelé chtějí svému chlupatému miláčku dopřát komfort i v době dovolených, proto vznikají kočičí hotely, kam svou mícu svěří a bez obav se jedou koupat k moři.

Kikina (časopis IN!dívčí svět)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:   Alvesgaspar


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz