Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

divka-palce-nahoru-cmj_i60.jpg

KREV není voda

Znáš toto známé rčení? O krvi je jich celá řada – třeba „má modrou krev“, „krve by se v něm neodřezal“, „jsi moje krevní skupina“ a další… A co ještě víme o krvi?

K čemu je krev dobrá

Krev je kapalná – lépe řečeno vazká – látka, která je tvořená tekutou plazmou (55 %) a buňkami (45 %) – červenými a bílými krvinkami a krevními destičkami. Její hlavní funkcí je rozvod hormonů, vitaminů a živin, přívod kyslíku z plic do tkání, kam patří, a taky zajištění imunity a termoregulace (zvyšování a snižování tělesné teploty). Je to hlavní součást vnitřního prostředí organismu.

Kolik jí máme?

Objem krve v těle je proměnlivý, představuje asi 9–10 % celkové hmotnosti. Množství se většinou pohybuje mezi 4,5 a 6 litry, přičemž my, holky, jí máme asi o 10 % méně než muži. Objem krve ovlivňuje také věk, fyzická aktivita, hmotnost, výška a zdravotní stav každého jednotlivce. Když člověk ztratí víc než 1,5 litru krve, dostává se do ohrožení života.

Krevní skupiny

Někdo podle nich dokonce vyvozuje lidské vlastnosti nebo sestavuje speciální jídelníčky, každopádně je ale důležité vědět, kterou krevní skupinu máš, pro případ, že bys ji chtěla darovat anebo musela být darována tobě; vždycky se totiž musí „doplnit“ stejná krevní skupina. Jen skupina 0 je takzvaný univerzální dárce, to znamená, že může doplnit jakoukoliv jinou skupinu, AB je zase univerzální příjemce – může být jakoukoliv skupinou doplněna. Zbývající skupiny jsou A a B.

Dárcovství krve

Krev je v lidském těle nepostradatelná a nedá se nijak vyrobit – to znamená, že když jí někdo ztratí velké množství, např. při úrazu nebo operaci, je potřeba, aby dostal „náhradní“ várku. Zásoby takové krve vznikají v nemocnicích díky dobrovolným dárcům – jde o nevelkou oběť, která může zachraňovat životy. Darovat krev můžeš, pokud:

  • je ti 18–65 let,
  • vážíš minimálně 50 kg,
  • nemáš žádnou závažnou alergii,
  • nejsi zrovna nachlazená,
  • nemáš nebo neměla jsi některou ze závažných nemocí, které (spolu s dalšími podmínkami) najdeš např. na stránkách www.cervenykriz.eu.


 

Maximálně se člověku může odebrat 0,5 litru krve, a to nejvýše 5× za rok u mužů a 4× za rok u žen. Krev je potom uskladněná v takzvaných krevních konzervách se speciální úpravou při teplotách mezi 2 a 4 stupni. Vydrží tak 21 dnů, ve zvláštních případech ji lze ještě zmrazit, aby vydržela déle.

Jak překonat strach z odběrů krve?

Někdy stačí jen myslet na to, že odběr ve skutečnosti nic není, nic mi neudělá a podstupují ho obrovské zástupy lidí, aniž by se hroutili. A že to bude jenom chvilička a bude to za mnou… Nádech, výdech, jde se na to.:)

Možná pomůže si o tom promluvit – s rodičem, doktorkou nebo sestřičkou.

Nedívat se, jak mi krev berou, rozhodně ulehčí situaci.

Ráno před odběrem se hodně napít vody, odběr půjde hladčeji a bude za tebou, co by dup.

Vzít si s sebou k doktorovi čokoládu – když ji sníš hned po odběru, zvedne ti hladinu cukru, a tím zlepší celkový pocit a jistě i náladu. A v průběhu procesu může být dobrou motivací. 

Existují i svědectví lidí, kteří měli takřka panickou hrůzu z krve, ale natolik je lákalo studium medicíny, že se na něj dali – a prý je brzy (díky zvyku) jakýkoliv strach přešel. 

Věřící můžou každou nepříjemnost za někoho nebo za něco obětovat – a to je výzva!

Svědectví pravidelné dárkyně Anety

„Včera jsem se vydala na transfuzní oddělení udělat dobrý skutek. Odcházela jsem o půl litru krve lehčí a se skvělým pocitem, že jsem udělala aspoň něco málo pro lidi kolem. A jak takové darování probíhá? Ráno před odběrem v žádném případě nesmíte hladovět. Před každým odběrem vyplňujete dotazník, ve kterém odpovídáte na otázky ohledně svého zdravotního stavu a podobně, aby byla jistota, že jste vhodní dárci. Samotný odběr pak většinou uteče, ani nevíte jak, a už jste na občerstvení, které většinou sestává třeba z pečiva, párků, čokolády a dalších dobrot (něco malého dostanete i domů). Alespoň půl hodiny po odběru byste měli posedět v jídelně, aby se vám venku neudělalo zle, a pak už můžete frčet domů. A být na sebe pyšní! Udělali jste dobrou věc. A ani to nebolelo. Možná jen trochu.“

Více zajímavostí a užitečných informací najdeš na www.moje-krev.cz.

Marta

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 



 

Autor fotografie:  SergiyN DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz