Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

sibalsky-usmev-doj_i25.jpg

Je libo originální „džob“?

Láká tě do budoucna netradiční a zajímavé povolání, které nemá jen tak někdo? Líbí se ti myšlenka exotické práce? Vítej na palubě, kde se můžeš přesvědčit a utvrdit ve svém rozhodnutí, nebo se jen tak podívej, čím vším se dá živit a co ti nabízí svět…

Opičí muž

Při cestě světem můžeš zažít a vidět spoustu zajímavostí. Některá indická nádraží například trápí divoce žijící opice. Ničí vagóny a dotěrně obtěžují cestující. Ovšem, ne tak na nádraží v Lucknow. Pracuje tam totiž člověk, přibližně ve věku našich tatínků, a jeho úkolem je strašit zmíněné primáty. Běhá po čtyřech, s ocasem a maskou přes obličej – na první pohled téměř k nerozeznání od skutečných opů. Vyluzuje podivné skřeky, skáče a snaží se všemožně vypudit opice z nádraží. Nutno podotknout, že jeho práce budí rozdílné reakce: opice sice zděšeně prchají, ale spolu s nimi také čas od času překvapení cestující.

Hlídač lesních požárů

Pokud holduješ samotě a klidu, máš ideální možnost si tuto touhu splnit v Americe. Zavři oči a představ si krásnou přírodní scenérii; mohutné listnaté stromy, keře a křoviska, exotické rostliny, suchou a neobdělávanou půdu, řadu nepřístupných míst a sebe, jak sedíš na věži uprostřed přírody a sleduješ, jestli někde nehoří. Všude je klid, stromy šumí, ptáci kolem hledají úkryt a ty den co den vystupuješ po schodech na své místo, odkud pozoruješ celou rezervaci. Nejedná se o zaměstnání, do nějž musíš chodit striktně v kostýmku a na podpatcích, kde ti neustále zvoní telefon a donekonečna odvoláváš schůzky. Naopak se cítíš „nad věcí” a z vyšší perspektivy se díváš na zem.

„Ztráto-nálezce“

Určitě se ti mnohokrát stalo, že jsi něco ztratila. Nepříjemný pocit, kdy dlouhé chvíle hledáš, prohrabuješ skříň, otvíráš znovu a znovu stejné zásuvky, díváš se stále na tatáž místa… Proto se v Americe můžeš někde setkat s profesí ztráto-nálezce, který má v popisu práce hledání, nacházení a objevování ať už toho, co lidé kdesi pozapomněli, nebo toho, po čem dlouho touží.. Jen si nedokážu představit, jak mi cizí člověk doma přerovnává věci a jak ho pouštím do svých tajných skrýší:). Zkrátka práce jen pro vytrvalé jedince.

Odchytávač nebo stavbyvedoucí

Australané se snaží se přilákat do své země cizince, kteří dennodenně sedí v kanceláři, monotónně dělají ty samé pohyby a pomalu je pohlcuje stereotyp. Protinožci totiž razí názor, že je důležité změnit ustálené životní formy a ukázat lidem, že pod slovem práce si nemusí představit jen osm hodin na kancelářské židli. Jakou práci Australané nabízejí? Například odchytávač koal. Tito lidé se musejí hlavně prokázat dobrým zrakem a musejí poznat koalu:).  A nebo mohou na ostrově Kangaroo stavět domečky pro tučňáky. Při této radikální změně práce se doporučuje i radikálně změnit šatník s pracovním oblečením.

Existuje nepřeberné množství různých zaměstnání a míst, kde máme šanci v budoucnu působit. Ačkoliv se může jednat o atraktivní místo, netradiční práci a zajímavé prostředí, je vždycky důležité probrat své rozhodnutí s Tím, který nás utvořil a má pro každého z nás připravený ten nejlepší plán.

Kikina (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Minerva, studio Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
     

    Vydavatelství IN s.r.o.
    Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

    objednávky:
    tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
    mail: objednavky@in.cz

    redakce:
    Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

    tel.: 775 598 603
    mail: redakce@in.cz