Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

jablka-bct_i65.jpg

Jablečné zajímavosti

Nejenom  na podzim bychom měli jíst všichni hodně vitamínů. Třeba takové jablíčko:)...

 

Víš, že jablka nejsou jen tak obyčejná, nudná? Jsou totiž:

Světová

Jabloně pochází ze západní Asie, kde se jejich divoký předek Alma vyskytuje dodnes a jablko je dnes nejrozšířenější ovoce na světě. V současné době existuje více než 7500 známých odrůd, z nichž mezi nejvzácnější patří kanadské renety, které jsou náročné na klimatické podmínky. Znáš názvy alespoň dvou dalších odrůd?

Rekordní

Podle Guinnesovy knihy rekordů vyrostlo největší jablko v Japonsku v roce 2005. Vážilo téměř 2 kg. Kolik by to asi bylo jablek běžné velikosti?

Jedovatá?

Jablka se jí jen tak i zpracovaná na tisíc způsobů. Víš ale, že jejich semena jsou mírně jedovatá? Pro člověka nepředstavují žádné nebezpečí, ale ptákům je radši jako pochoutku nenabízej.

Voňavá

Jablka obsahují aromatické látky, které se uvolňují v těle. Díky pravidelným jablečným svačinám ti mohou krásně jablečně vonět vlasy. J

Zdravá

„Jedno jablko denně udrží lékaře daleko.”  Toto přísloví pochází už z 19. století z Walesu. Je známo, že jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které snižují riziko vzniku rakoviny a dalších onemocnění.

Měnící se

Jablka obsahují enzymy, které se při kontaktu s kyslíkem mění. Jejich zásluhou rozkrájené jablko hnědne. To není žádná novinka. Pokud chceš, aby jablečné pohoštění vypadalo na stole pěkně, pokap je malým množstvím citrónové šťávy.

Královská

Jablko je samozřejmou součástí korunovačních klenot. Má tvar koule, na které je připevněný kříž. Je znamením moci a vlády nad světem a současně křesťanského panovníka (kříž). Součástí českých korunovačních klenot je jablko z velmi ryzího zlata a váží 780 gramů. Na kruhu pod křížem je nápis DOMINE IN VIRTUTE TUA LETABITUR REX ET SUPER SALUTARE TUAM EXULTABIT (Hospodine, z tvé moci raduje se král a z pomoci tvé jásá). Celé jablko je velmi bohatě zdobeno drahými kameny i reliéfy z Bible.
Poznámka jiným písmem: Je to odrůda golden nebo rubín? J

Dobrá

Ve všech kuchařkách a kuchařských webech najdeš tisíc a jeden recept na něco dobrého jablečného, od jednoduchých desertů bez pečení až po kuchařská umělecká dílka. Zkus vaši rodinu překvapit jablečnou dobrotou. Uděláš tak něco pro jejich zdraví i lepší náladu.

Liduška (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Marie Vašátková


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz