Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

sibalsky-usmev-doj_i25.jpg

Hmyzáci

Ahoj holky, tak jsem tu zase a se mnou hmyzáci. Ach ne! Fůj! Hrůza! To snad nebudu ani číst...No, není zbytí. Žijí s námi, a dokonce (a na to si raději sedněte) je jich na jednoho člověka 250 milionů. Marná snaha, hmyzu neutečeme, takže odložte „odpor” a raději se se mnou pojďte podívat na nějakou tu zajímavost z jejich života.

Svět zvuků

Komáři

Komáři bzučí, to víme všichni. Zvuk, který vydávají samičky, je jiný než ten, který vydávají samečkové. Dokonce právě vylíhlé bzučí jinak než ty starší. My to bohužel nepoznáme, ale takovému samečkovi rozhodně není jedno, na jakou komářici narazil. Kdybychom přece jen chtěli rozeznat, kdo nás právě obletuje, poznáme to 100% podle tykadel. Sameček je má chlupatá, a samička ne. Tykadly sameček zaznamenává zvuk, který samička vydává.

Včely

I včela medonosná má spoustu vlastních dorozumívacích signálů. Když se vrátí včela průzkumnice do úlu, má určitý pach, podle kterého ostatní určují například druh a kvalitu pylu. Máváním křídel včela sděluje informace, jak daleko jsou květy, které byly objeveny. Když včela mává křídly o něco méně než půl sekundy, znamená to, že květy jsou ve vzdálenosti 200 m. Čím je mávání živější, tím jsou nalezené květy lepší.

Můry

Pro noční motýly je největší nepřítel netopýr. Je neuvěřitelně rychlý v lovení své oběti. Vysílá rychlou sérii ultrazvuků a jimi „ohmatává” terén. Dokáže ve zlomku vteřiny určit velikost i tvar překážky a zda je jedlá, či nikoli. Můry na něj ale vyzrály. Mají perfektně vyvinutý sluch. Jakmile zachytí ultrazvuky a netopýr je opravdu blízko (4 m), okamžitě padnou na zem. Pokud je vzdálenost větší, natočí se k netopýrovi zády a tím mu stíží identifikaci „jedlého sousta”. Například takový lišaj dokáže nebezpečí odhalit už na vzdálenost třiceti metrů.

Zajímavosti

Žlabatky

Při procházce do lesa je zajímavé všímat si listů stromů. Třeba na listech dubu a buku můžeme najít „nádorky” nebo „pupence” (tzv. hálky), ve kterých se vyvíjí larvy žlabatek. Líhnou se z nich drobné vosičky. Dříve se hálky používaly k výrobě inkoustu. Jaké mají štěstí, že teď už píšeme na PC!

Tiplice

Obrovský komár nahánějící hrůzu je tiplice. My ale víme, že je chudinka úplně neškodná. Neumí ani bodnout, ani kousnout. Vlastně je milounká, že? Pokud se ji pokusíme chytit, upadne jí noha. Je to její jediná obrana.
Tiplice má jednu malou příbuznou – bedlobytku. Je to malinký komárek, který klade svá vajíčka do hub. Takže při rozkrojení krásného hřibu, který bude uvnitř „provrtaný“, se můžeme právem zlobit na larvy bedlobytek.

Hmyzí kdyby

  • Kdybychom měli skokanské schopnosti blechy, přeskočili bychom Národní divadlo.
  • Mít sílu jako zlatohlávek, utáhla by dívka vážící 50 kg dvacet tun líčidel.
  • Přeborníkem v těžké váze je nosorožík. S jeho silou bychom zvedli několik železničních vagónů.
  • Dopravní letadlo překoná za minutu 2000krát větší vzdálenost, než je jeho délka. Moucha to dokáže 15 000krát. Máme co dohánět, že?
  • Střevlík je turista na slovo vzatý. Za noc uběhne 1,5 km. Na to, že měří pouhé 2 cm, je to obdivuhodný výkon. Já osobně bych se svým vzrůstem (ten není moc závratný) musela ujít 123 km.
  • Jedním z největších jedlíků je slunéčko sedmitečné. Je schopné sežrat několik desítek mšic za den. Jeho larva spotřebuje během svého vývoje až 1000 mšic, nebo 3000 jejich larev. Jak bychom asi vypadali my po tak vydatných hodech?

Tak doufám, že právě nabyté vědomosti použijete nejen při toulkách přírodou, ale že se změnil i váš pohled na hmyzí svět. Vždyť všechno, co Bůh stvořil, je úžasné. Jen to umět objevit.
Vaše Maruška St.

(časopis IN!dívčí svět)

Autor fotografie:  Minerva, studio Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz