Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holky-s-fotakem-fvf_i18.jpg

Fenomén jménem SELFIE

Se selfie jako by se v posledních letech roztrhl pytel. Všude je jich plno. Co je ještě in a co naopak na sociální sítě nepatří?

Selfie = autoportréty vyfocené nejčastěji chytrým mobilem a nahrané na sociální síť. Slovo „selfie“ poprvé použil jistý Australan v jednom z komentářů na australském internetovém fóru v roce 2002. Záliba v selfies se masivně rozšířila právě díky sociálním sítím, podobné snímky však existovaly už mnohem dřív.

Co na web nepatří

Existuje celá řada fotografií, které víc než obdiv sklidí spíš rozpaky. Podívejme se na ty, které se týkají mladých lidí:

Záchodové selfie

Záchod, ale i koupelna jsou místa, kde by soukromí mělo být samozřejmostí. Autoportrét se záchodovou mísou, umyvadlem nebo vanou v pozadí má do obdivu daleko.

Selfie z tréninku

Je úžasné, že se hýbete a děláte maximum pro své zdraví. Ale je nutné ukazovat světu, jak jste na každém svém tréninku zpocení a ve formě? Samozřejmě můžete ostatní motivovat, aby se sebou také začali něco dělat, ale časem vaše fotografie začnou ztrácet i tento podtext.

Svůdné pózy

Smyslný pohled, výraz nebo póza. Bez ohledu na to, že vám to na fotce sluší a fotky jsou povedené, měly by takové snímky zůstat jenom ve vašem mobilu. Pokud totiž takový typ fotografie vystavíte na sociální síť, je to známka toho, že máte problém samy se sebou a vaše sebevědomí rozhodně není tak silné, jak si myslíte. Taková fotka vás dělá zranitelnými a může vyvolat posměch nebo ji mohou lidé zneužít.

Nemocniční selfie

To, že máte zdravotní problémy a musíte trávit čas v nemocnici, je určitě všem líto. Tak proč se u toho ještě fotit? Chcete-li, aby vás někdo politoval, volte raději psanou nebo aspoň méně veřejnou formu.

Pohřební selfie

Na pohřeb chodí všichni, kteří zemřelému či pozůstalým chtějí vyjádřit svou lítost a úctu. Fotit se v tomto okamžiku je nejen nemístné, ale i neuctivé. Postrádá to jak vtip, tak důstojnost.

 

Kuriózní selfie

Víte, že první „selfie“ vzniklo už v první polovině 19. století? A je dokonce starší než samotná fotografie! V roce 1839 totiž vytvořil svůj vlastní autofotoportrét filadelfský chemik a průkopník fotografie Robert Cornelius. Jaké další zajímavé autoportréty a selfies od té doby vznikly?

 

Vesmírná selfie

Letíte do vesmíru? Proč se u toho nezvěčnit? Fotky astronautů ve vesmírných stanicích potvrzují, že záliba ve fotografování autoportrétů sahá i za hranice naší planety. Zřejmě nejpopulárnější vesmírné selfie vytvořila astronautka Samantha Cristoforetti, která si na vrchní část svého oděvu navlékla část uniformy z populárního seriálu Star Trek a vyfotila fotografii před oknem, za kterým je vidět planeta Země.

 

Zvířecí selfie

Selfie už nefotí jenom lidé, ale také zvířata. První sloní selfie na světě vzniklo v britském parku Midland Safari poté, co jeden z návštěvníků ztratil telefon. Když jej dostal od zřízenců zpět, našel mezi fotkami i sloní autoportrét.

Podobně vzniklo i opičí selfie. Britský fotograf David Slater se vypravil do Indonésie za černými makaky. Když v národním parku na ostrově Sulawesi nechal nějakou dobu bez dozoru svůj fotoaparát, jednu opičí samičku přístroj zaujal natolik, že kromě vlastních portrétů nafotila i stovky (většinou rozmazaných) snímků džungle.

 

Riskantní selfie

Z některých selfie se vám zatočí hlava. Patří mezi ně snímky mladého Rusa Kirrila Oreshkina. Ten svoji zálibu v selfies povýšil na adrenalinový sport a fotí se, co nejvýše to jde, doslova mezi nebem a zemí. Nic podobného ale rozhodně nezkoušejte, je to nebezpečná zábava!

 

Selfie se Svatým otcem

V září 2013 se papež František nechal vyfotit se skupinou teenagerů v Bazilice svatého Petra v Římě. Vzniklo tak první selfie se Svatým otcem, které okamžitě obletělo svět. Od té doby má své selfie s papežem Františkem spousta lidí, známé jsou například snímky z Jižní Koreje.

Připravila Petra (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

 

Autor fotografie:  IKO DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz