Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

slunecnice-mwq_i47.jpg

Červen plný sluníček

O tom, že v červnu nastává letní slunovrat jsme se všichni učili ve škole. Brzy však školní lavice opustíme a oddáme se koupeli ve slunečních paprscích nebo se schováme pod slunečník, slunéčko sedmitečné nám přistane na nose a letní procházka kolem slunečnicového pole bude lákat k natrhání bohaté kytice.

Pozdraveno budiž světlo

V letošním roce nastává letní slunovrat 20. června, to znamená, že na naší polokouli začíná astronomické léto a u protinožců zima. Datum letního slunovratu se může měnit. Země oběhne kolem slunce za 365 dní, 5 hodin a 49 minut, proto se zařazením přestupného roku okamžik slunovratu o den předběhne a slunovrat nastane, tak jako letos, 20. června.
Pro lidi žijící za polárním kruhem nastává období, kdy Slunce nezapadá vůbec, ani o půlnoci, jen putuje nad horizontem. Čím jsou severněji od polárního kruhu, tím déle trvá období polárních dní. O to víc si musí místní děti hlídat hodinky, aby se do školy nevydaly třeba v „noci“ a v zimě naopak – aby nezaspaly několik dní výuky :).

Sluníčko, popojdi maličko

Sluníčka sedmitečného si považují jak zahradníci, kterým pomáhá hubit mšice, tak spisovatelé, jimž imponuje svými červenými krovkami se sedmi tečkami. Něco nám však Ondřej Sekora zatajil. Víte, jak poznat mladou berušku? Čerstvě vylíhnutá beruška má krovky jasně červené, té starší, která přezimovala, krovky ztmavnou až zhnědnou. Tečky si berušky spravedlivě rozdělily – na každé krovce po třech a jedna tečka společná pro obě krovky. A proč nám beruška zanechá na prstech oranžovou šťávu, když si s ní pohráváme? Je to způsob obrany, látky obsažené v tekutině jsou jedovaté a mají nepříjemnou chuť pro ptáky, jedovaté jsou i larvy a kukly.

TIP: Když vaši oblíbenou květinu napadnou mšice, zajděte na louku ulovit slunéčko, rádo vám od nich pomůže.

Tak jako slunečnice…

V jedné písni se zpívá „Tak jako slunečnice každým dnem otáčí se za sluncem…”. Není to pouze básnický obrat, slunečnice je skutečně, jak odborníci říkají, heliotropní – květ míří vzhůru a otáčí se za sluncem, později tuto vlastnost ztrácí, protože díky zrajícím semenům ztěžkne a skloní se k zemi. Slunečnice, kterou známe z našich zahrad a polí, pochází ze Severní Ameriky, odkud ji v 16. století přivezli Španělé.
O tom, že slunečnicová semínka jsou příjemnou pochoutkou, není pochyb, hodí se nejen pro sýkorky v zimě, ale i pro nás – slunečnicový olej v nich obsažený má protisklerotické účinky. A kdo chce mít ostříží zrak, může si denně dát 2 čajové lžičky slunečnicového oleje.

TIP pro alergiky: Pokud jsou pro vás kvůli alergii na pyl květiny zapovězeny, a přesto byste se chtěly potěšit krásou slunečnic, zapátrejte po nových odrůdách, které netvoří pyl, tudíž si je můžete nařezat do vázy bez obav z kýchání nebo ze znečištění ubrusu pylem. Mezi ně patří např. odrůda Jade F1 s bílozelenou barvou květu, citronově žlutá Lemon Aura F1 či Terracota F1 se sametovými květy v odstínech mědi.

Mája  (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Patrick Emerson


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz