Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

balonky-sbu_i16.jpg

Zatočte s nudou!

Určitě to znáte taky... Máte na prázdniny spoustu plánů a těšíte se, až se všechny uskuteční. Později už ale nastávají ty nekonečné chvíle nudy, ve kterých si sice nikdo nechce přiznat, že je lepší chodit do školy, ale v hloubi duše si to myslí. Co v těchto dnech dělat? Čím se zabavit? Třeba vám pomůže některý z našich tip

Vyrobte si duhu

Máte rády barvy duhy, ale už dlouho jste ji neviděly v přírodě po dešti? Dobrá zpráva – duhu si můžete vyrobit i samy. Jak? Stačí vám k tomu miska s vodou a kapesní zrcátko. Počkejte na slunečný den, nalijte do misky vodu, dovnitř vložte nastojato, ale mírně zešikma zrcátko, a rozhlédněte se po stěnách, kam se duha promítá.

Zapojte mozek

Aby mozek přes prázdniny zcela nezakrněl a nezapomněl všechny vědomosti ze školy, je dobré ho občas i v létě trošku procvičit. To jde ovšem udělat i zábavnou formou. Určitě znáte různé křížovky, osmisměrky, sudoku atd. Je dobré tyto hlavolamy luštit, ale co takhle nějakou křížovku vytvořit? Zní to jednoduše, ale zdání klame. Není to žádná hračka. A jak si takové tvoření ještě zpříjemnit? Zkuste tajenku vymyslet tak, aby vyšel třeba nějaký vzkaz pro kamarádku nebo pěkný citát. Když dáte kamarádce křížovku vyluštit, určitě ji tajenka potěší!

Nafoukněte balonek bez použití dechu

Pokud pořádáte oslavu nebo letní party a nechce se vám nafukovat všechny balonky, můžete u některých vyzkoušet tento pokus. Připravte si sklenici či PET láhev (třeba od minerálky), jedlou sodu, ocet, balonek. Do balonku nasypte trochu jedlé sody, do sklenice nalijte ocet (stačí malé množství). Balonek na sklenici nasaďte tak, aby se při nasazování soda nevysypala. Když je balonek nasazený, můžete sodu do octa vysypat a balonek se „sám“ nafoukne.

Ochutnejte máslo vlastní výroby

Pomocí pokusu si můžete vyrobit i „domácí“ máslo. Potřebujete jenom menší PET lahev (0,3 nebo 0,5 l) a jeden kelímek smetany ke šlehání (33 %). Do PET lahve nalijte zhruba ¼ kelímku smetany. Zavřete láhev. Potom už stačí jenom třepat a třepat (šejkrovat). Přibližně po pěti minutách se z tuku stane hrudka (máslo) a oddělí se tekutina (syrovátka). Máslo vyjměte a namažte na chleba či rohlík. Dobrou chuť :-).


Takže až vám zase budou připadat některé dny nekonečné, nezoufejte. Existuje hodně možností, jak se zabavit.

Marika a redakce

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

Autor fotografie:  Tijmen Kielen


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz