Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

susenky-kyf_i57.jpg

Sušenková inspirace

Doporučení redakce: Před čtením následujícího článku se ujistěte, zda máte k dispozici alespoň jednu sušenku. Je pravděpodobné, že na ni dostanete za chvíli chuť.:)

Nejrůznější druhy sušenek a oplatků patří mezi naše oblíbené pochoutky. Neobejde se bez nich téměř žádný výlet, pro mnohé jsou denní svačinkou a v obchodech dokáží zabrat slušně dlouhé regály.

Sušenky byly známé už ve starém Římě

V kuchařce ze 4. století je popsán recept, podle kterého se rozválené těsto nechalo usušit, pak se osmažilo do křupava a pokapalo se medem.

Energie sbalená na cestu

Ovšem sušenka nepředstavovala vždycky jen příjemnou svačinku, ale šlo v pravém smyslu o energii sbalenou na cesty. Byly totiž strategickou potravinou při námořních cestách, kdy bylo potřeba zajistit velké zásoby trvanlivého a energeticky bohatého jídla na dlouhou dobu.

Původně měla výroba sušenek dvě fáze – pečení a následné pomalé sušení v troubě. Tento proces dal sušenkám anglické jméno „biscuit“, které je odvozeno z latiny a francouzštiny a znamená „dvakrát pečený“. Čeština se nechala inspirovat spíš tou druhou fází procesu.

V Evropě se největší vážnosti těší sušenky v Británii. Snad i proto, že země má bohatou námořní historii, kterou ta sladká pochoutka připomíná. Britské sušenky jsou obvykle tvrdší a neobejde se bez nich žádné setkání nad šálkem čaje.

Název sušenka má i jeden vtipný počítačový virus. Díky svým schopnostem umí jednou za čas zastavit veškeré operace na počítači a uživateli napsat na obrazovku text: „Dej mi sušenku.“ Po napsání slova „sušenka“ může uživatel dále pracovat. :)

Češi patří na světovou špičku ve spotřebě sušenek a oplatků. Se svými 6,4 kg na osobu a rok se řadí hned za Iry a Angličany.

Sušenky jsou pro mnoho tvůrců inspirací. V kuchyni poslouží jako základ k tvoření dobrot rozmanitých tvarů a kdo má rád jejich design, může si v sušenkovém stylu pořídit krytku na klíče, flash, mobil nebo třeba náušnice.

Například jen polomáčených dokážou Češi za měsíc sníst dvě stě tun...

Koupit se dá leccos, ale zkus sušenky sama upéct.

Americké cookies

500 g polohrubé mouky, polovina balíčku kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička soli, 250 g Hery, 150 g cukru krupice, 350 g hořké čokolády, 1 lžička vanilkového aroma, 30 g vlašských ořechů, 2 vejce

Čokoládu a ořechy nakrájíme na drobné kousky. Heru utřeme s cukrem, hnědým cukrem a vejci do pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec asi 2/3 nasekaných ořechů a čokolády. Z hmoty vytvoříme kuličky a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Navrch posypeme zbylou čokoládou a ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 20 minut.

P.S. Čokoláda a ořechy nejsou nutné, dají se nahradit prakticky čímkoliv. Sušenky jsou skvělé i s kandovaným ovocem, mandlemi, rozinkami, opraženými ovesnými vločkami apod.

Nebo můžeš zkusit upéct zdravé slané sušenky...

150 g špaldové mouky, 150 g žitné mouky, 200 g mrkve, 1 vejce, hrst lněného semínka nebo hrst sezamu, špetka soli, lžíce olivového oleje

Smícháme obě mouky, na jemno nastrouhanou mrkev, lžíci oleje, špetku soli a za postupného přilévání vody zpracujeme těsto. Vyválíme z části těsta placku o tloušťce asi 3 mm a pomocí vykrajovátka vykrájíme sušenky (je třeba víc tlačit na vykrajovátko, aby se překrojily kousky mrkve), ty pokládáme na plech s pečicím papírem.
Rozšlehaným vajíčkem potřeme důkladně všechny sušenky, které potom posypeme lněným semínkem či sezamem.
Sušenky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů po dobu 20 minut.

Z redakce vám přejeme dobrou chuť!:)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  28996378 Koufax 73 DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz