Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

Přidejte se k ZUMBA-PÁRTY

Zumba vznikla náhodou v roce 1999 v Kolumbiji, když si instruktor fitness Alberto Peréz alias Beto zapomněl hudbu na svoji lekci tradičního aerobiku. Vyzkoušel tedy odučit hodinu při latinsko-americké hudbě, kterou měl zrovna v autě, přidal základní kroky svých oblíbených tanců a první lekce zumby byla na světě!

Seznamte se: zumba

Zumba kombinuje zábavné s efektivním. Využívá prvky salsy, reggaetonu, merengue (národní hudba a rychlý tanec Dominikánské republiky) a cumbie (kolumbijský hudební styl a lidový tanec), hip-hopu, samby, chachy, v pokročilejších hodinách se zapojují i prvky břišních tanců či tanga. Cílem zumby je ukázat lidem, že u cvičení se zasmějete, vyblbnete a zároveň se pořádně zapotíte. Zumba je založena na principu přerušovaného kardio tréninku, kde se střídá svižná část s pomalou a v této kombinaci dochází ke spalování tuků a efektivnímu formování celého těla. Zumba jako cvičební styl ovlivňuje i aerobik a fitness.

Pro koho se zumba hodí?

Pro každého. Existuje zumba pro děti, teenagery, dospělé i seniory. Ve světě uvidíte lidi všech věkových i váhových kategorií, všech barev pleti... U zumby se může odvázat opravdu každý. U nás se zatím setkáte zřejmě jen se zumbou pro dospělé.

Hodina zumby

Na lekci zumby není potřeba mít žádné taneční nebo fitness zkušenosti. Každá sestava kombinuje intervaly pomalých a rychlých rytmů s prvky silovými. Není třeba se bát, že by někdo během lekcí nestíhal. Na hodinách se vždy začíná jednoduchými sestavami, které se postupně doplňují o nové prvky, takže žádné složité krokové variace. Vlnění boků, mávání rukou, poskoky... vše je povoleno. Hlavní je, aby se „zumbaři” cítili uvolněně a nenechali se spoutat zbytečnou trémou.

Kam za zumbou

Zumba se nyní cvičí v 75 zemích po celém světě a Česká republika také není výjimkou. Nyní je v ČR oficiálně vyškolených již více než 20 instruktorů a zumbu učí např. v Praze, Brně, Jihlavě, Kralupech nad Vltavou, Opavě, Černošicích a jinde. Instruktážní DVD si zatím můžete objednat jen u mezinárodní asociace Zumby.

FAKTA O ZUMBĚ:

Oficiální slogan „Ditch the routine, join the party!” znamená doslova „Zbav se stereotypu a přidej se k párty!”
Název vznikl z kolumbijštiny, slovo ZUMBA znamená pohybovat se rychle a s radostí.
Zumba pohyb motivuje tělo k zapojení všech svalových skupin a maximálnímu rozsahu pohybu, což vede k účinnému spalování tuků, mimo to posiluje oběhový systém.
Při hodině se necvičí na hudbu s počítáním jako při běžném aerobiku, kroky se odvíjejí od hudebních motivů, a tak je každá skladba jedinečná .
Stejně jako u aerobiku se zde setkáte s pojmy jako véčko, mambo, chacha, march, grapevine apod., ovšem vše kombinováno s tanečními prvky.
Zumbu může cvičit zkušený tanečník i úplný taneční analfabet, protože záleží na každém, jak moc si kroky přizpůsobí a vylepší svým vlastním stylem.
Info pro nadšence: www.zumba.com, www.zumba.cz.

Čím se liší zumba od aerobiku

  1. HUDBOU – Písně nemají pravidelné frázování, při cvičení se nepočítá, ale jen poslouchá. Střídají se rychlejší a pomalejší skladby.
  2. CHOREOGRAFIEMI ­– Na každou písničku se může tančit jiná sestava. Nebuduje se jedna velká choreografie.
  3. POHYBY – Zumba má blízko k tanečnímu aerobiku, je však mnohem více uvolněná.
  4. OBLEČENÍM – Na zumbu seženete speciální volné kalhoty i tílka, ty ovšem rozhodně nejsou podmínkou úspěchu.

Anet (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz