Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

boxujici-holka-rso_i72.jpg

Nedej se!

Není nic neobvyklého, že občas narazíte na nějakého toho podivína, který si na vás dovoluje a obtěžuje vás. V horších případech vás i napadne. Co v takové situaci dělat? Braňte se! Nevadí, že nemáte černý pás v karate. Sebeobrana totiž nespočívá v úmorně trénovaném úderu a lámání prken, ale v tom, že v krizové situaci panicky nezazmatkujete!

Trénink

  • Je vědecky dokázáno, že i prosté opakování: „Dokážu to. Zvládnu to,” zvýší šance obránce ubránit se.
  • Sebeobrana začíná už u slovní obrany. Zkuste útočníka přemlouvat, vyhrožovat mu, prosit. Mluvte, mluvte.
  • Většina lidí z neznámých důvodů jde po městě, aniž by pozorovali, co se děje v okolí. Všímejte si, co se děje kolem vás, kdo se pohybuje v okolí.
  • První pravidlo je nedostávat se do oblastí či situací, kde hrozí napadení.
  • Nejlepší obranou je útěk. Zapomeňte na svou kabelku, zapomeňte na svůj nákup či kabát a prostě UTÍKEJTE.

Pasivní sebeobrana

Sebeobrana není jen umění zamést s útočníkem, ale také umění útoku předcházet. To znamená vědět, kde se rizika útoku mohou objevit a předvídat je. Říká se tomu pasivní sebeobrana. Jinými slovy, kdo je připraven, není ohrožen.

  • Nechodit nikam s cizími lidmi.
  • Nepouštějte nikoho do bytu, aniž byste věděly, o koho jde a proč přišel. Nechte si ukázat průkaz, identifikační kartu. Když nastoupí podezřelá osoba do výtahu, běžte pěšky, zazvoňte cestou na souseda a dejte se ním do řeči.
  • Nebýt osamocena. Při podezření, že vás někdo sleduje, zamiřte mezi lidi, vyhněte se neosvětleným místům, přivolejte někoho z okolí, dělejte, že na někoho čekáte.
  • Zachovejte klidnou hlavu. Při setkání s podezřelou osobou uchopte nějaký předmět z kabelky, zavolejte kamarádovi, ať vám přijde naproti. Útočníka to většinou odradí.
  • Neosvětlená místa. Jestliže je nevyhnutelné takovým místem projít, nikdy nechoďte po okraji cesty, blízko domů nebo keřů. Když půjdete středem cesty, budete mít v případě útoku víc času zareagovat.
  • Kabelka. Nikdy ji nenoste otevřenou, protože příležitost dělá zloděje. Dávejte si pozor na její obsah, peněženku nikdy zbytečně neukazujte a nevystavujte zraku potencionálních zlodějů.
  • Rozhlédnout se, jestli vás někdo pozoruje – a pokud ano, předstírejte, že nejste samy, že máte s někým schůzku, postupujte s davem.

Ubraňte se při útoku

Nemusíte být zrovna hvězdami kung-fu, abyste dokázaly přemoci útočníka. Hlavní je prostě něco dělat, cokoliv. Nevydat se útočníkovi jako oběť.

  • Kousejte! Pokud nemáte zrovna umělé zuby, kousejte, kam jen to půjde.
  • Kopejte, škrábejte! Zvláště bolestivé je kopnutí do holeně okovanou botou nebo bouchnutí klackem. Nejnebezpečnější a nejúčinnější netrénovaný nástroj člověka k sebeobraně je ostrý, pevný a průbojný loket.
  • Křičte! V případě napadení není nejlepší volat „POMOC”, protože lidé se spíš odvrátí, sklopí zrak a dělají se neviditelnými. Mnohem účinnější je volat „HOŘÍ”. Sice vám pak může hrozit postih za šíření poplašné zprávy, ale většina lidí přijde k místu, kde „hoří”, ať už ze zvědavosti nebo ze strachu, a pak mohou zasáhnout.
  • Oslovujte konkrétně! „Haló, vy v té červené bundě.” Takto oslovený kolemjdoucí přebere svou povinnost, oslovíte-li „někdo” 20 lidí v okolí, budou se dívat jeden na druhého a předávat si tak svou povinnost pomoci.

Alternativní zbraň

Asi s sebou běžně v batohu nenosíte nůž nebo dlažební kostku, kterou můžete případného útočníka praštit. V případě útoku ale může pomoci jakákoliv alternativní zbraň, kterou se můžete bránit. Zkuste se někdy porozhlédnout po svém okolí, co by se v případě nutnosti dalo použít k bouchnutí, kopnutí a ochromení útočníka.

  • Klíče. Většinou je má u sebe každý, dá se jimi házet, bodat, škrábat. Následné vzorky DNA na klíči mohou posloužit při identifikaci útočníka.
  • Lak na vlasy. Mít jej na obličeji nebo v očích není nic příjemného. Dá se použít, pokud zrovna nejste „ozbrojeny” slzným nebo pepřovým sprejem (dá se sehnat v army shopech nebo v prodejnách se zbraněmi a střelivem; stříknutí pepřákem do očí dokáže útočníka ochromit na hodnou chvíli).


Anett (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

 

 

 

Autor fotografie:  Dangubic Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz