Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

dve-kamaradky-elm_i74.jpg

Jak zapomenout na zradu kamarádky?

Znala jsem dvě holky - ta jedna byla moje nejlepší kamarádka, tu druhou jsem moc nemusela, protože všechno, co jí ostatní svěřili hned vykecala dál. Potom se s ní dala moje kámoška dohromady, kamarádí spolu a na mě se vykašlaly. Nevím, co mám dělat, sice už jsem získala novou kamarádku, ale vzpomínky na tu zradu se mi pořád vrací a mám obavy, aby se to neopakovalo s mou novou kamarádkou. Co mám dělat? (Jana)

Milá Jano,

velice mě mrzí co se Ti stalo. Zrada v kamarádství bolí. Znáš důvod proč se tak stalo, že se proti Tobě "spikly"? Pátrala jsi po tom někdy, nebo jsi se zeptala své bývalé kamarádky, co jsi jí udělala? Jen tak můžeš zjistit, jestli k tomu měla nějaký důvod.

Je dobře, že jsi našla novou kamarádku, jestliže jsi ji nevyhledala jen kvůli tomu, abys to té druhé udělala "na truc", ale opravdu si rozumíte a chcete být jedna s druhou, může Tě nová kamarádka podržet a třeba i pomoci s tímto problémem. Zbytečně si nedělej předem obavy, že Tě nová kamarádka zradí, většinou, když jsme si ve vztahu k tomu druhému nejistí a přestáváme mu věřit a začneme ho moc "hlídat", ten druhý získá pocit nesvobody a to může vést k tomu, že chce ze vztahu, který je příliš "těsný" vycouvat (tématu závislosti ve vztahu ke klukům a kamarádkám jsme se věnovali v červnovém čísle IN! 2008 v článku "Nemůžu bez tebe být"). Zároveň každé přátelství potřebuje růst na společných zážitcích, proto je dobré být spolu v kontaktu, chodit společně ven, nebo třeba na nákupy, na výlety apod. (způsobů jak trávit společný čas je mnoho).

I já jsem ve škole zažila zradu, kterou si pamatuji dodnes, ale časem se taková rána zhojí a už nebolí tolik jako ze začátku. Pokud Tě Tvá nynější kamarádka má ráda a je to opravdová kamarádka, nezradí Tě a bude s Tebou, když ji budeš potřebovat, ne nadarmo se říká "v nouzi poznáš přítele" - právě společně prožité nesnáze utužují přátelství. I to nejlepší kamarádství mohou poznamenat různá nedorozumění a bolesti, ale důležité je společně hledat řešení, mluvit o problémech.

Jestli vidíš ze strany své bývalé kamarádky snahu vztah obnovit a pokračovat v něm, pokuste se společně "vypátrat" pravdu - to, v čem byl problém, co vám ve vztahu vadilo a co byste chtěly změnit, dohodněte se na pravidlech, která se nebudou porušovat. Jestliže Tvá bývalá kamarádka nejeví žádný zájem, přátelství se nedá vynutit, pak je lépe spíše prohlubovat vztahy s novou kamarádkou.

A co se týče zapomenutí na zradu, v tom pomáhá i odpustit tomu druhému, když v sobě uchováváme vztek a nenávist, pak jsme k tomu člověku stále připoutaní a brání nám to v dalších vztazích, osvobodit nás může jen odpuštění. Je to sice někdy těžké a může to trvat dlouho, ale je to nezbytné pro vlastní vnitřní pokoj a navázání nových vztahů.

Přeji Ti,aby se to mezi vámi urovnalo a měli jste krásné kamarádství. Lucie

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.
 

Autor fotografie:  IKO DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz