Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

maminka-s-dcerou-cvv_i22.jpg

Když to mezi námi skřípe

Kdo by to neznal…ne vždycky ve všem souhlasíme s rodiči a někdy to není vůbec jednoduché. Někdo pak skřípe zuby za bezpečně zabouchnutými dveřmi pokojíčku, někdo si raději zničí hlasivky při důrazné výměně názorů. A co si budeme povídat – nejdůležitější je se hlavně co nejdřív usmířit. Jak s konflikty s rodiči bojovat a kvůli čemu se nejčastěji hádají tvoje vrstevnice?

Psycholožka radí…

Jak předejít konfliktům mezi rodiči a dětmi?

Předejít konfliktům mezi dětmi, puberťáky nebo náctiletými a rodiči je mnohdy velmi náročné, někdo by mohl říct až nemyslitelné. Pokud jsi právě ve věku, kdy se ti zdá, že rodiče mají nemožné názory, starobylé, jsou prostě „out“, pak čti dál.

Konflikt je určitý rozpor dvou názorů, dvou nebo i více stanovisek, dvou nebo více pohledů na věc.

Jak mu předejít?

Především mluvit o tom, co se děje ve tvém srdci, co chceš, o co se snažíš. Mluvit o tom spíše ve chvíli klidu, ne když jsi rozčílená, vynervovaná. Říct pravdivě to, co prožíváš, jak se máš, co vnímáš, co cítíš. Je také vhodné dát rodiči návrh řešení, svého vidění věci. Zdůvodnit tento návrh. Nestačí rodiči říct: „tak to dělají všichni“. Spíše mu říct, z jakého důvodu to chceš ty sama.

Čili být konkrétní, mluvit o sobě, nezobecňovat danou věc, o kterou ti jde. Můžeš se také odvolat na určitou zkušenost, kterou s tebou rodič má, která se ti podařila. (Třeba rodičům připomenout, jak sis minule sama od sebe uklidila pokoj anebo že poslední akce s kamarády dopadla nad očekávání dobře – poznámka redakce).

Upozorni i rodiče, co se ti nelíbí v jeho chování, jaká slova nemáš ráda, když je rodič používá ve vztahu k tobě. Snad bude rodič moudrý a nechá si to vysvětlit. Buď konkrétní v tom, co chceš.

Pokud bych měla hovořit obecně – myslím, že v období puberty se konfliktům s rodiči nevyhneš. Zkus je však řešit.

Jak řešit konflikty s rodiči?

Pokud tedy konflikt s rodiči přijde, je důležité právě ono slovo ŘEŠIT ho nebo chtít ho řešit. Čili nebýt v sobě „zabloknutý“, naštvaný, ukřivděný, ale chtít se pustit do řešení.

Důležité je vnímat čas, kdy jej řešit. Lidská psychika funguje tak, že pokud nějaký konflikt nastane, je důležité nechat pocitům a rozumu nějaký čas, aby opět „nasedly“ do svých správných pozic. Čili aby pocity už tak nehrály velkou roli, aby klesla jejich hladina. A aby se hladina rozumových schopností zvedla a bylo možné ve větším klidu řešit daný konflikt.

Po tu dobu, kdy se vyrovnává hladina v našem těle – emoce jdou dolů a rozum roste – si nějakým způsobem pomožme, aby to bylo rychlejší. Breč, křič, pusť si akční hudbu a tancuj, běž se proběhnout, dupni si do země. A komentuj to, pokud je někdo u toho – já jsem teď neklidná, zklamaná …

Pak se vrať za rodičem a zkus krátce probrat to, co se stalo. Jak jsi určitou věc řekla, jak jsi danou věc myslela. Nezapomeň se omluvit. Slovo „promiň“ dělá často zázraky.

Pokud máš ještě něco odčinit nebo udělat nějaký další vstřícný krok směrem k rodiči, udělej to. Také doporučuji, abys udělala akt smíření ještě před tím, než se rozejdete, odejdete spát, odjedete na víkend někam od rodičů.

Pokud vnímáš, že chceš něco rodiči říct, s čím nesouhlasíš v jeho rozhodnutí, řekni mu to. Snad bude mít i rodič dost moudrosti, aby se zamyslel nad tím, co se stalo. Někdy se nemusí stát (není to pravidlem), že by se mělo vždy omlouvat dítě. Vina může být určitě i na straně rodiče.

Co tedy doporučuji:

  • mluvit o tom, co máš v srdci
  • hledat čas, kdy o tom mluvit
  • ventilovat svoje pocity
  • chtít se usmířit
  • říct rodiči své stanovisko, svůj názor …
  • pokud je to možné, hledat kompromis (=řešení, které vyhovuje vám oběma – pozn. redakce)

Důležité je také vnímat svoji povahu, svoje rysy. Jsi taková, že hned vybuchneš a nechceš si nechat nic líbit? Jsi taková, že naopak všechno dusíš v sobě a nechceš nic pustit ze sebe? Vyčítáš v srdci druhému dlouho to, co udělal? Jsi zákeřná, ublížená?

Pracuj sama na sobě. Přiznej si, jaká jsi. Hledej to, jaká jsi. Nechej si pomoct.

A neboj se začít znovu. S přiznáním – jsem taková a taková, chci to zkusit znovu, chci se udobřit …Ilona Špaňhelová

 Jak jsme na tom s hádáním

S rodiči se hádá

… 47, 89% holek jednou za čas

… 36, 62% holek několikrát do týdne

… 9, 86% výjimečně, skoro vůbec

… 5, 63% denně

Nejčastějším tématem hádek je … trávení volného času a sourozenci (43, 66%)

… škola (38, 03%)

… tvoje zájmy, oblékání a vzhled (32, 39%)

… kamarádi (16, 90%)

Hádky nejčastěji končí … tvým útěkem do pokojíčku (53, 52%)

… tvým pláčem (40, 85%)

… usmířením a domluvou (38, 03%)

… pláčem maminky či snahou převést situaci ve vtip (7, 04%)

IN! tipy:

- než se začneš s rodiči hádat, zkus starou osvědčenou radu: zhluboka se nadechnout a napočítat do desíti…člověk pak občas aspoň trochu vychladne :)

- pamatuj si, že rodiče pro tebe vždycky chtějí to nejlepší; někdy to sice vyjadřují způsobem, který ti nepřipadá nebo skutečně není nejlepší, ale nikdy není jejich úmyslem ti ublížit nebo uškodit

- když ti rodiče něco zakazují nebo mají jiný názor než ty, zkus si představit, jak bys v budoucnu ty řešila stejnou situaci se svou dcerou – třeba se najednou spousta věcí bude jevit jinak

- nepodceňuj důležitost usmíření – už apoštol Pavel radí, ať nenecháváme zapadnout slunce nad svým hněvem; pokud je to možné, nechoď spát nebo neopouštěj na delší dobu domov neusmířená. Marta

Když dva na sebe křičí, je to proto, že jejich srdce jsou daleko od sebe.

Dokud se budou společnosti skládat z lidí, budou se objevovat chyby, spory a výbuchy. (Jack Welch)

Jiné názory nejsou nepřáteli. Jsou to spojenci, kteří pomohou vytvořit lepší myšlenky. (Dave Logan)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  David Pereiras DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz