Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-budikem-clu_i64.jpeg

Vstávat!

Takové nepříjemné slovo, které nás ale provází každý den. Jak si ranní vstávání udělat příjemnějším?

Crrrr!

Markéta si pomyslela, že se jí snad zdá zlý sen. To už má zase vstávat? Připadalo jí, že šla spát teprve před chvílí. Pozdě do noci totiž seděla u počítače – nejdřív musela dokončit level v tolik napínavé hře a pak, když už se jí únavou zavíraly oči, si vzpomněla, že ještě nemá tabulku do informatiky. Navíc se jí zdály opravdu ošklivé sny – to se jí asi v žaludku převalovaly ty brambůrky, co si dala těsně před spaním.

Venku je ošklivě, podzim se hlásí o slovo v plné síle a zase začalo pršet. Zaklapla budík. Ještě aspoň pět minut… nebo tři… nebo dvě… Najednou už to nebyly ani dvě minuty, dokonce ani těch pět, ale patnáct, a pak už měla Markéta co dělat, aby vůbec stihla školu.

Znáte ty dva sympatické králíky, kterým se každé ráno nechce vstávat? Máte to podobně? Také si říkáte, že ještě malinkatou chvilku, protože v peřině je přece tak příjemně a teploučko? Přiznám se, že já jsem na tom stejně. Proto jsem přemýšlela, jak si to nepříjemné vstávání udělat trochu příjemnější a připravit si nějaké vychytané tipy, jak každé ráno nezaspat J.

Ráno neklasicky s klasiky

Když vám řekne někdo něco hezkého, dokáže vás to povzbudit a nakopnout do příštích činností? A co si tak na proužky papírů napsat hezké citáty slavných, které vám na rtech vyloudí úsměv – a to hned po ránu? (Tip: Kromě citátů můžete použít také texty z Písma, rozhodně ale ne ten z žalmu 127, který mluví o tom, že nadarmo časně vstáváme J).

Vstávání s Bohem a blízkými

Znáte někoho, kdo je vašemu srdci blízký a přitom by mohl potřebovat vaši přímluvu u Hospodina, protože právě prožívá nesnadné chvíle? Napište si na lístky jejich jména a třeba i konkrétně to, za co chcete prosit. Večer stačí jeden lístek vylosovat a ranní vstávání pak obětovat třeba za nemocnou babičku nebo bratrance, co se připravuje k přijímačkám na vysněnou školu. Ono totiž ranní vstávání není jen tak jednoduché a pro někoho to může být skutečná oběť.

Neseď do noci u počítače

… ani u knihy, super hry a jiných podobných lákadel. Když se ti chce spát, nesnaž se za každou cenu dohrát level nebo na poslední chvíli ještě napsat do sešitu co nejvíce slovíček na angličtinu. Na druhou stranu se ale nedoporučuje ani opačná varianta – lehnout si do postele dřív, než jdeš skutečně spát. Postel je určená ke spaní, takže žádné knížky ani oblíbené brambůrky. K dobrému spánku pomůže také to, když nebudeš ani příliš hladová, ani příliš sytá, vyvětraná místnost, ticho a tma.

Polož budík daleko od postele

Proč? Abys jej mohla vypnout, když ti ráno začne zvonit, musíš vstát z postele J.

Pomoc, to studí!

Přesně takhle můžeš křičet, ale pravdou je, že studená sprcha ráno skutečně dokonale probudí i toho největšího spáče.

Večer si napiš na kousek papíru, na co se těšíš, co hezkého tě potká příští den. Pohled na takový papír nalepený na skříni u postele snad vyloudí trochu úsměvu.

Malý ranní rituál

Někomu pomáhá, když prostě věci jdou za sebou přesně tak, jak je zvyklý. Já třeba ráno otevřu oči, jdu se podívat z okna, jaké je venku počasí, pustím do pokoje čerstvý vzduch a jdu si uvařit kávu. Nechcete si takový malý „rituál“ vytvořit i vy?

Říká se, že jsou dva typy lidí – skřivani, kteří dokážou vstát ještě před zvoněním budíku a ještě se na to snad i těší, a pak ti druzí, kteří jsou jejich pravým opakem a jsou nazýváni sovami. Částečně s tím, jestli je někdo z nás skřivan a jiný sova, asi moc neuděláme, ale často hodně pomůže naše odhodlání a chuť něco změnit. Takže hlavu vzhůru, i vstávat se dá s úsměvem:)! Katka

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 


 


 


 


 


 

 

 


 

 

 


 


 


 


 

Autor fotografie:  Voyagerix Adobe Stock


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz