Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-a-akne-fhk_i77.jpg

Tipy pro zdravou pleť

Jaká nespravedlnost. Někdo má pleť hladkou bez sebemenší námahy, a zrovna na tobě se příroda vyřádila? Nezoufej, je to normální. Bohužel, je to tak. V dospívání, kdy chceme být nejkrásnější, se nám vyrazí na obličeji … tohle!

1. Čištění

Každé ráno je třeba pleť očistit od kožního mazu a nečistot, které se během noci na pleti usadily, a to pleťovou vodou. U problematické pleti je vhodné použít nejdříve čisticí gel a následně pleť tonizovat pleťovou vodou, například micelární. Vyhni se vodám, které obsahují alkohol. Takové totiž pleť vysušují, což může způsobit zbytečné přemaštění.

2.  Líčení

Pokud chceš pupínky maskovat, nanes korektor (některé jsou i antibakteriální) přímo na zarudlá místa. Pro sjednocení pleti pak aplikuj BB krém, který pleť tolik nezatěžuje, a na tvém obličeji nevytvoří efekt masky. Pokud se rozhodneš, že se budeš líčit, měj na paměti, že pouhým překrýváním pupínků make-upem se problém neřeší, naopak zvyšuješ pravděpodobnost ucpaných pórů.

3.  Odličování

Nejdůležitější krok je večerní odlíčení. To nejhorší, co můžeš pro svou pleť udělat, je jít spát s nánosem make-upu. Vrstva krému, pudru a nečistot pleť ucpe. Ucpané póry se zanítí a nové pupínky jsou na světě. Je tedy vhodné opakovat stejný čisticí proces jako ráno. Odličovací mléko, micelární voda a případně dezinfekce pupínků speciálními přípravky. Pokud jsi zrovna mimo domov a bez obvyklých kosmetických přípravků, je rozhodně lepší umýt si obličej obyčejnou mýdlovou vodou než vůbec.

4.  Doporučení

Je dobré mít na paměti, že zakrytí akné příčinu jeho vzniku nevyřeší, ani ji nezahojí. Proto je potřeba své pleti dopřát čas na přirozenou regeneraci a případně speciální péči. Co nejčastěji nech pleť bez jakékoliv úpravy. Čerstvý vzduch, dostatek pohybu a jemné čištění, úplně stačí. V drogerii samozřejmě seženeš tyčinky i krémy, jež jsou určeny na místa postižená akné. Mohou napomáhat rychlejšímu vyzdravení.

Pokud je však akné na větší části obličeje, nebo se z pupínků stávají větší vřídky, domácí péče nestačí. Je třeba navštívit kožního lékaře, který pomůže v léčbě. Neber to na lehkou váhu! Akné může na tvé pleti zanechat velkou paseku ve formě nevzhledných jizev, a těch už se zbavit opravdu nepůjde.

 

Co ještě pomůže

  • Nauč se nesahat si na obličej špinavýma rukama. Vymačkávání pupínků či jejich škrábání si zakaž.
  • Vyhraď si v koupelně svůj ručník na obličej a často jej měň.
  • Dodržuj pitný režim. Díky dostatku tekutin naše tělo snadněji vyloučí veškeré škodlivé a zbytkové látky.
  • Nejez kořeněná a přesolená jídla.

Péče o pleť je dlouhodobou záležitostí. Výsledky se nemusí dostavit hned, ale chce to vytrvalost a trpělivost. Věř, že to, co do své pleti investuješ, se ti vrátí v podobě čisté a zdravé pleti.

Eliška

Za odbornou konzultaci děkujeme kosmetičce Kristýně Váhalové.

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

Autor fotografie:  Vladimir Floyd Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz