Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-v-houpaci-siti-gjk_i38.jpg

Péče o pleť v létě

Každé roční období vyžaduje specifickou péči o pleť. Léto je plné sluníčka, opalování, vody a někdy i soli, pokud zavítáš na dovolenou k moři. To všechno působí na pokožku, která to bez pořádné dávky ochrany a péče nezvládne. Pak se může stát, že bude tvá pleť plná skvrn, akné či suchých šupinek. To nejsou moc příjemné vyhlídky, že? Aby ses těmto potížím vyhnula, je nejlepší připravovat kůži na léto už v období jara. Nestihla jsi to? Vynasnažíme se ti poradit, jak to dohnat nyní.

 Základem všeho je pravidelná péče

Pryč jsou doby, kdy si ženy a dívky mazaly tvář sádlem a byly spokojené. Dnes výzkumy a trendy velí jinak. Ráno i večer tříkroková pravidelná péče – nic jiného ti nedokáže zajistit krásnou pleť. Čištění, hydratace, výživa. Jestliže se líčíš, před čištění přidej i odličování. Babička by ti možná poradila, že pleť vyčistíš dávkou mýdla a vody. Pokud to nebude speciální mýdlo určené k čištění obličeje, pak to rozhodně nezkoušej. Čistá voda ti ale neublíží, ba naopak. Odstraní hrubší špínu a prach. Na tu mastnou nečistotu, která ulpívá na pokožce opravdu celý den, musíš vzít něco silnějšího. V každé drogerii seženeš čistící mléko. Přichází na řadu hydratace. Dodávej ji zevnitř i zvenku, jedině tak dosáhneš nejlepšího efektu. Zevnitř je to snadné – vypij denně alespoň dva litry vody. Pij pravidelně, nesnaž se vypít celé dva litry naráz, mohla by sis ublížit. Nejlepší je postavit si každé ráno na stůl dvoulitrovou láhev vody a každou hodinu se napít. Zapomínáš? Nastav si budíčka na mobilu. Hydratace zvenku se provádí dvakrát denně. Poohlédni se po hydratačním toniku, dobrá prodavačka v drogerii ti jistě ráda poradí. Hydrataci a výživu má za úkol kvalitní krém. Tady rozhodně nešetři. Nemyslíme tím ale kompletně zruinovat kasičku. Možná budeš muset vyzkoušet několik značek, než najdeš ten pravý. To, co vyhovuje tvé kamarádce, nemusí svědčit tobě.

Správně vybírej!

Abys věděla, jak si nejlépe vybrat přípravky šité na míru, musíš si určit typ pleti. Jsou celkem čtyři – suchá, normální, smíšená, mastná. K tomu všemu může být i citlivá. Suchou pleť poznáš bezpečně. Večer po umytí vodou a vysušení cítíš stahování kůže, jakoby se chtěla scvrknout. Kolem nosu, na tvářích, nebo kdekoliv jinde se ti tvoří malé suché šupinky nebo přímo suché zarudlé flíčky, které se zvýrazní použitím make-upu. Suchá kůže bývá velmi často citlivá, to znamená, že reaguje na různé změny prostředí nebo přípravky zarudnutím, pálením, případně jemnou vyrážkou. Nevýhodou této pleti je sklon k brzkému výskytu vrásek. Máš-li normální pleť, můžeš si gratulovat. Patříš mezi těch pár šťastlivců, kteří neznají význam slova akné, šupinky nebo flíčky. Nejčastější variantou je pleť smíšená. Určitě jsi už slyšela o T-zóně. Čelo, nos, brada. Tato místa mají rozšířené póry, jsou mastnější a tvoří se na nich akné. Mastná pleť je výsadou především dospívajících, ale neboj, i starší lidé se s ní musí potýkat. Je zkrátka skutečně mastná a především aknózní, což dělá všem jejím majitelům největší potíže. Jednu výhodu ale přece má – vrásky se na ní objevují s časovým odstupem. Určila sis, jaký máš typ pleti? Výborně, jsi tedy připravena podniknout výpravu do drogerie nebo speciálního obchodu s přípravky péče o pleť. Za zvážení stojí i katalogový prodej, neboť nabízí možnost vyzkoušet si zdarma vzorečky. Doporučujeme trvat na výrobku určeném speciálně pro tvůj typ pleti. Krémy a další potřeby určené pro všechny typy pleti jsou s velkým otazníkem – je záhadou, jak umí ten či onen produkt dodat suché pleti nadměrnou dávku hydratace a zároveň mastnou pleť „odmastit“.

Malý bonbónek

Aby ses rozmazlila a pravidelné péči tak dodala pomyslnou třešinku na dortu, zkus masku na obličej. Nanášej si ji jednou za týden nejlépe po koupání, kdy jsou všechny póry hezky otevřené a přímo dychtí po nějakém osvěžení. Můžeš si vybrat ze spousty druhů, suchá pleť potřebuje masku hydratační, mastná čistící, normální revitalizační a u smíšené je nejlepší zkombinovat dvě – na T-zónu čistící, na zbytek hydratační.

Červené křižovatky

Citlivá pleť bývá protkána tenkými červenými nitkami – žilkami. Přesněji jsou to popraskané žilky a s nimi je radno zacházet velmi opatrně. Vyhledávej tedy produkty, které respektují citlivost pleti. Zapomeň na masky s peelingem.

Letní vychytávky

Aby sis užila léto bez újmy na kráse, řiď se našimi radami. 

  • Tvůj krém musí obsahovat dostatečně silný ochranný UV faktor. Pokud plánuješ intenzivní opalování, namaž obličej speciálním krémem na opalování. 
  • Chceš-li mít krásné a dlouhotrvající opálení, zobej betakaroten. 
  • Pravděpodobně budeš muset řešit používání řasenky, protože pot i voda ji rozmazávají. Nejlepším řešením je nechat si na léto řasy (a případně i obočí) obarvit v kosmetickém salonu. Stojí to pár korun a ušetří ti to každodenní líčení a odličování. Vydrží jeden až dva měsíce. 
  • Možná zvažuješ, zda v létě patlat pleť make-upem. Stojí to za to, funguje jako ochranná vrstva. 
  • Poslední, ale velmi důležitá rada, zní: hodně pij!

Užij si fajn léto!   Silvie Makovská Menoušková, Mařinka.cz

Autor fotografie:  81048499 djoronimo DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz