Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-ve-vane-eiz_i87.jpg

Mýt či nemýt?

V létě dáváme svým vlasům víc zabrat. Koupání, slunění, sport. Vlasy se víc namáhají, mastí a špiní. Jak o ně správně pečovat? Nabízíme Vám pár vychytávek....

 Jak používat šampony?

Myjte si vlasy tak často, jak to vyžaduje aktuální situace, používejte však šampóny jemné (pro každý den). Pokud používáte šampon často, není vždy nutné používat dvojí mytí – může to vést k odmaštění vlasů. Základem je vždy určení vašeho typu vlasů, tedy jsou-li suché a lámavé, narušené barvením a trvalou nebo mastné. Pro každý typ existují speciální šampony.

Šetříme! Šampony 2 v 1

Nač si kupovat šampon a kondicionér, když se mi nabízí 2 v 1 a ještě za výhodnější cenu? Mrkneme se na to, jak fungují: Šampon vlasy myje a zbavuje nečistot. Kondicionér vlasy vyživuje, pěstí a zajišťuje lepší rozčesávání. Je tedy jasné, že oba tyto efekty nemohou tak dobře vyniknout, když je používáme současně. Pokud máte opravdu naspěch, pak je to nejjednodušší řešení. Je však lepší používat zvlášť šampon a pěsticí přípravek.

Čím více, tím lépe!

Čím větší množství šamponu, tím lepší umytí? Omyl. Nemusíte mít hlavu obalenou bílou pěnovou čepicí. Dnes je účinnost šamponů tak vysoká, že stačí malé množství, abyste si dobře umyly vlasy. Před použitím si menší množství šamponu lehce rozetřete v dlaních. Bude se vám lépe a rovnoměrněji nanášet na vlasy.

Oplachování

Slyšely jste, že vám studené oplachování vlasů zajistí lesk a sníží maštění pokožky hlavy? Trápíte se zbytečně! Vlasy vám totiž nepůjdou navíc ani rozčesávat. Poslední opláchnutí by mělo být vlažnou vodou, která uzavře strukturu vlasů. Vy i vaše vlasy si oddychnete.

Fénování

Za lámání a přesušení vlasů většinou vděčíme horkému vzduchu při vysoušení fénem. Jak to dělat správně? Vlasy nejprve vyfoukávejte vlažným, poté trochu teplejším a nakonec studeným vzduchem. Proto je nejvhodnější fén s více teplotními stupni a jedním stupněm pro studený vzduch.

Vlasové balzámy

Balzámy můžete používat téměř po každém umytí. Dejte si jen pozor, aby se jednalo o jemný přípravek. Balzámy jsou součástí vlasové péče, obalí vlas svým ochranným filtrem a zajistí pěkný lesk vlasů.

Vlasový zábal

Dodává problematickým, ale i normálním vlasům všechny potřebné látky. Ozdravovací kúry, zábaly, jak již vyplývá z jejich názvu, jsou určeny k občasnému použití. Dopřejte svým vlasům regeneraci, ale všeho moc škodí! Zábaly byste si měly dávat maximálně jednou do měsíce. Při jejich používání dodržujte návod výrobce.

Pozor!

I při péči o vlasy však platí, že méně znamená více. Vlasy, zvláště ty jemné, paradoxně trpí i přehnanou péčí. Složky obsažené v šamponech, kondicionérech nebo vlasových kúrách časem vlas zcela obalí a znemožní přístup dalším pěstícím látkám. Proto je velmi důležité důkladné opláchnutí vodou.

Domácí kosmetika

 Uvedený recept používejte jen na přírodní vlasy, bez přelivů a chemického barvení! Citron proti lupům Příznivé účinky citronu na pleť jsou obecně známé, platí to i o pokožce vlasů. Citronová šťáva zabraňuje šupinatění kůže a snižuje výrazně tvorbu lupů. Šťávu z jednoho citronu přeceďte přes nekovové sítko a vlijte do jednoho litru vlažné převařené vody. Po umytí jí vlasy opláchněte, jemně osušte a nechte volně uschnout. Opakujte po každém mytí. Vlasy budou lesklé a voňavé.

Okénko odborníka: - Jaký je nejlepší postup při mytí vlasů?

Při mytí vlasů je určitě je lepší používat profesionální šampon i kondicionér. Zaručují lepší ochranu vlasů a jsou tím pádem lepší a kvalitnější. Pokud máte mastnější pokožku, doporučuji vlasy umýt dvakrát za sebou. Při prvním mytí odstraníte z pokožky nečistotu, při druhém vám šampon vlasy ošetří. Pokud ale mate jen mírně mastnější vlasy, nebo umyté před 2 dny, stačí jedno mytí. Šampon musíte pořádně spláchnout, jinak může pokožka začít svědit a také se rychleji mastit. Nakonec použijte kondicionér jako ochranu na vlasy. Ten lehce promněte v prstech a nanášejte od konečků vlasů. Nedávejte na pokožku. Pořádně spláchněte. V létě je skoro zbytečné vlasy fénovat a tím je vysušovat. Raději bych doporučila vlasy jen mírně prosušit a nechat samovolně uschnout.

Ptali jsme se kadeřnice Jany Pinkavové. (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Anton Maltsev DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz