Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-rasenkou-amw_i27.jpg

Líčit se a líbit se…

Chceš být jako obrázek? Tak hezká? Nebo tak namalovaná? V jedné  anketě jsme se vás zeptali: „Odkdy si myslíte, že je vhodné se líčit?” Došli jsme k zajímavým zjištěním. Posuďte samy.

Podle mě se mohou holky líčit, kdy chtějí. Když se chci někomu zalíbit, můžu se nalíčit, abych byla „hezčí”, ale také nemusím. Naopak mu mohu předvést své osobní kouzlo. Není špatné ukázat své JÁ. Ať se spokojí s takovou, jaká jsem. Každá dívka na sobě určitě najde něco, co je na ní krásné i bez líčení. Oči, rty... Ona vlastně není ani tak důležitá krása navenek, jako ta uvnitř – v srdci, v duši.
Maruška (14 let)

Holka by se neměla líčit vůbec, protože přirozeně jí to sluší mnohem víc. Vynikne její přirozená krása. Ale když už chce, tak to záleží na každé, jak moc si přeje „zestárnout“, protože líčením nám „přibudou” roky.
Lída (15 let)

Není důležité odkdy, ale k jaké příležitosti se nalíčím. Také záleží na vzhledu a rysech dívky. Na jedné mé kamarádce si líčidla vůbec nedokáži představit, ačkoliv je jí již 16 let, naopak jiná kamarádka se maluje od 12 let a neodmyslitelně to k ní patří. Neříkám tím, že se mi líbí 11leté školačky zkoušející všechny dostupné „šminky” a krémy na trhu, nemám však nic proti menšímu zkrášlení na oslavu. Hlavně nezapomenout, že méně někdy znamená více:). Šárka (15let)

Dívka se začíná líčit, kdy uzná za vhodné. Někdo v 11, jiná v 15. V mém okolí se dívky začínají líčit ve věku 11–13 let. Věřím, že již v tomto věku, okolo 13–14 let mohou být naše první začátky. Dodá nám to sebedůvěru a cítíme se lépe. Ovšem stačí, když dostatečně pečujeme o svou pleť. Na druhou stranu bych líčení nepřeháněla. Hodí se tak pro 70leté babičky :-).
Terezie (13 let)

Chodím do šesté třídy. Na druhém stupni jsme nejmladší a nechceme to dát najevo, prostě chceme „zapadat”. Většina holek ze třídy se líčí a když já nejsem, připadám si pozadu. V našem věku by se to nemělo moc přehánět, to vím. Ale jsme v pubertě a o tvář i tělo se musíme více starat:).
Anna (13 let)

Naše pokusy v líčení by se měly prvně objevit tak ve 13–14 letech. Myslím, že dřív nejsou nutné, neboť každá máme mladistvou pleť a není tudíž zapotřebí nic schovávat! Když ale začínáme, je dobré začít s jemným líčením a pak posléze přidávat.
Markéta (13let)

Já jsem dostala první malovátka v 6 letech, byly to takové ty dětské
stíny a také dětská rtěnka. Byla jsem moc šťastná. Do svých 12 let jsem se líčila jen na nějaké zvláštní příležitosti, např. oslavu narozenin, návštěvu divadla atd. Teď, když je mi 13 let, se líčím téměř každý den i do školy, ale jen jemně. A můj názor? Podle mě by každá malá slečna měla mít jedny malovátka. Nebude je příliš používat, ale důležité je, jak září štěstím, že něco takového má. Měla by se také líčit jen občas. Takové to opravdové líčení doporučuji zhruba od 8. třídy. Nemám ráda dívky, kterým je teprve 11 let a líčí se i chovají jako topmodelky.
Gabriela (13 let)

Nedávno jsem byla na klavírní besídce a přišla tam asi osmiletá holčička. Měla výrazné, sladce růžové stíny a růžovou rtěnku. Když vstoupila do místnosti, můj první dojem o ní nebyl zrovna nejlepší. Připadala mi trochu namyšlená. Proto si myslím, že když se malují holky v devíti letech, je to hodně brzy. Mně je 15 let. V tomto věku je malování dívek „normální”. Samozřejmě ne všech, ne vždy se na to děvče cítí, ale většina holek z naší třídy se již maluje, protože se chce líbit klukům a mají dobrý pocit. Já to moc nepřeháním. Každý den si dám na obličej korektor a řasenku a můžu frčet do školy. Prostě všeho s mírou :-).
Markéta (15 let)

Připadá mi vhodné se líčit od 16 let nebo možná i později, protože je to nezdravé pro pleť. Například nesprávná kosmetika a make-up ucpává póry, zakládáme si tak na problémy s pletí.
Martina (18 let)

V 6. třídě přijdou dívky do puberty, začne se jim vytvářet „ženská postava” a také si všímají svého vzhledu a určitých nedostatků (úzké rty, malé/velké oči, akné…). Samozřejmě by děvčata neměla kvůli tomu trávit hodiny před zrcadlem, ale pokud jde o nějakou příležitost (oslava, večírek), tak stejně jako si vybere nejlepší oblečení, může si i pomocí líčení trošku vylepšit vzhled. Jinak je jistě lepší přirozenost. Nejlepší líčení je takové, které zakryje nedostatky a přitom neprozradí, že jsi namalovaná.
Karolína (14 let)

A co na to odborník?

Odkdy je vhodné, aby se děvčata líčila?

V líčení jde hlavně o zdůraznění vlastní krásy a o zakrytí případných nedostatků. Podstatou je najít to, co je na každé z dívek krásné. Navíc současným trendem v líčení je přirozenost. Stanovit konkrétní věk není možné, vždycky je to velmi individuální záležitost.
 
Jak bychom mohli najít správnou míru v líčení?

Správnou míru může ovlivnit hodně věcí, například příležitost, typ pleti, tvar obličeje. Určitě se jinak nalíčím, když jdu do divadla, než když jdu nakupovat nebo vyvenčit psa. Hlavní zásada však zůstává stejná: méně je někdy více. Nebojte se nechat si případně poradit od lidí, kteří danému oboru skutečně rozumí.
  
Je líčení pro pleť nesprávné?

Nesprávné bych přímo neřekla, ale špatnou péčí o pleť a použitím nevhodných líčidel můžeme skutečně své pleti hodně ublížit a navíc nesprávné líčení nám rozhodně na kráse nepřidá. Proto je třeba zvolit správnou kosmetiku vzhledem ke svému typu pleti a charakteristikám svého obličeje.
 
Ucpává make-up póry?

V současné době je nabídka make-upu poměrně rozsáhlá a některé značky skutečně póry ucpávat mohou. Mladým děvčatům každodenní užívání make-upu navíc ani nedoporučuji, na drobné opravy naprosto stačí korektor nebo tónovací krém. Pokud je pleť čistá a svěží, nepotřebuje žádný make-up, a pokud mají děvčata spíše problematickou pleť, je třeba o ni hlavně správně pečovat a korektor bývá nejrychlejším pomocníkem při maskování  pupínku.
 

Na dotazy odpovídala lektorka kurzu pro dívky s názvem „Být sama sebou” a poradkyně v  oblasti líčení Anežka Dvořáková z CENAPu.

(časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Igor Mojzes Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz