Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

antikoncepcni-pilulky-zts_i56.jpg

Je antikoncepce opravdu účinná?

Spolužačky ve třídě se bavily o antikoncepci. Hodně jich už prášky bere a jsou spokojené. Prý mají teď pravidelný cyklus a lepší pleť. Opravdu antikoncepce takto funguje?

Milá Kláro, máš pravdu, že při užívání hormonální antikoncepce se zdánlivě upraví cyklus. Nepravidelné krvácení ale vůbec nemusí znamenat nemoc. Od první menstruace může trvat několik let, než se vše ustálí a do určité míry zpravidelní. Některé ženy mají nepravidelný cyklus celý život a přitom jsou zcela zdravé. Menstruace pouze poukazuje na činnost vaječníků. Mnohem důležitější než pravidelnost menstruačního krvácení je, zda správně vaječníky pracují, tedy zda probíhá v průběhu cyklu uvolnění vajíčka, ovulace.

Při užívání hormonální antikoncepce se naopak činnost vaječníků utlumí, krvácení z dělohy je ovlivněno pouze tím, kolik dní za sebou se antikoncepce užívá. Užíváním antikoncepce se tedy vůbec neřeší příčina dosavadních nepravidelností cyklů. Navíc užívání hormonální antikoncepce rozhodně není bez rizik. U někoho se problémy projeví velice brzo a zanedlouho má zhoršené jaterní testy, zvýšený krevní tlak, bolesti hlavy, dokonce i poruchy vidění a krvácení v průběhu cyklu. U někoho se problémy projeví později a u někoho vůbec. A jak na tom budou tvoje spolužačky, to nikdo nedokáže předpovědět. Je možné a velmi časté, že žena má po vysazení antikoncepce problémy s otěhotněním.

Ludmila

Autor fotografie:  Kimberly Reinick Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz