Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-kapesnikem-fjr_i30.jpg

Jak přežít alergie

Věčně slzavé a svědící oči, nikdy nekončící rýma, opuchlé rty… Nevíte, o čem je řeč? Pak patříte mezi několik šťastlivců, kteří jsou jarních alergických příznaků ušetřeni a mohou se bezstarostně kochat probouzející se květenou. Pro ostatní, kteří považují tradiční políbení pod rozkvetlou třešní za hodně špatný vtip, tu máme několik užitečných tipů, jak jaro přežít a nepropadnout zoufalství.

Vzhledem k tomu, že alergie je záležitostí imunitního systému, je důležité zaměřit se především na jeho podporu – snažit se jíst zdravě (zásobovat tělo přírodně získanými vitaminy z ovoce a zeleniny), dodržovat pitný režim, spát alespoň 8 hodin denně, usilovat o duševní pohodu a vyhýbat se stresovým situacím (například i tím, že si nenechám úkol do školy na poslední chvíli), nevystříhávat se aktivit, díky nimž tělo neztrácí přirozený pohyb, byť procházka po okolí se v tomto období zdá být velice nebezpečnou záležitostí :) ).

Chodit spát se slepicemi?

Po setmění dochází ke zvýšené produkci melatoninu, který bývá nazýván hormonem proti únavě a stárnutí. Jeho dostatečná hladina je zároveň preventivní ochranou proti rakovině, srdečním onemocněním a depresím. Nedávné studie také prokázaly, že pokud se ke spánku uložíte už v devět hodin, můžete se další den těšit na větší míru kreativity a jasné myšlení.

Jako alergici toho musíte pro svoji jarní pohodu i v perfektní kondici dělat samozřejmě ještě víc. Kromě pravidelných návštěv u specializovaného lékaře, který by měl celoročně stanovovat přiměřený léčebný postup pro váš konktétní případ, je dobré nepodceňovat osobní hygienu a úklid v domě. Pyl s větrem putuje do záhybů našeho oblečení, ulpívá na vlasech, zachytává se v záclonách při otevřených oknech, vniká do prádla sušeného venku, usazuje se spolu s prachem v peřinách a kobercích, zkrátka a dobře, je až otravně všudypřítomný. Doporučuje se proto pamatovat na pravidelné vysávání a vytírání, výměnu oblečení a večerní sprchu (pokud nejste zároveň silní ekzematici a nehrozí, že tak svou kůži ještě více vysušíte). Jako doplněk jarního outfitu pak zkuste zužitkovat sluneční brýle, které, byť jen částečně, ušetří vaše oči od rudnutí.

Pyly se do těla dostávají i pokožkou, proto pokud vám doma leží např. modrý hydratační krém značky Nivea, nebojte se jej použít. Hydratuje vysychající pokožku a vytváří na ní jemný ochranný filtr.

V neposlední řadě se také vyplatí vyhýbat se dráždivým vůním a jakémukoli silnému aromatu. Přecitlivělost vaší imunity může v této době naneštěstí vydráždit i to, na co alergii primárně nemáte.

Alergie v číslech

Dobrá zpráva – nejste v tom sami! Pylovými alergiemi trpí kolem 40 % lidí po celé Evropě.

Alergie na trávy odpovídá za více než polovinu případů alergické rýmy.

Jediná rostlina ambrózie může uvolnit až několik milionů pylových zrn za den. Pro spuštění alergické reakce stačí jen 5 zrnek na 1 m3 vzduchu.

Ač by člověk nejraději na všechno alergické trápení zapomněl, není ke škodě myslet na rizikové faktory po celý rok. Od února do dubna se probouzí většina vonných dřevin (bříza, jasan, javor, olše), v květnu se přidává lípa a až do září pak máme co dočinění s nejrůznějšími bylinami a travami v čele s pampeliškami, kopřivami a šťovíky.

Být alergikem je jednoznačně vyčerpávající úděl. Zjišťuje se ovšem, že i „život s rýmou“ může mít v dlouhodobém výhledu svá pozitiva. Některé kontaktní alergie údajně snižují riziko výskytu rakoviny a výzkum v této oblasti probíhá i na poli alergií respiračních. Snad i proto naše finální rada na závěr zní: Hlavu vzhůru! (A kapesník do ruky!)

Helča (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

Autor fotografie:  Michael Spring DPC


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz