Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-s-cigaretou-acu_i53.jpg

Co kazí půvab

Vnější a vnitřní krása jsou dvě spojené nádoby. To, co máme v sobě, se projeví i navenek a obráceně. Čemu se raději vyhnout, pokud chceme být opravdu krásné?

Kouření

V tabáku jsou obsaženy různé chemické látky: nikotin, dehet, oxid uhelnatý, kyanid, čpavek a další – v cigaretovém kouři je jich čtyři až pět tisíc! Společně ovlivňují činnost orgánů v těle a způsobují řadu závažných onemocnění. Nikotin je navíc návykovou látkou (drogou). Málo se ví, že na konci zapálené cigarety je teplota kolem 1000 °C, což způsobuje vysoušení a rychlejší stárnutí pleti. Nepříjemné je také zažloutnutí prstů a zubů.

88 ze 100 dotázaných kluků v jedné z našich anket uvedlo, že jim vadí, když holka kouří.

5 způsobů, jak odmítnout cigaretu a nebýt OUT:

  • rázně: „Co si o mně myslíš, že mi nabízíš takový hnus?“
  • s nadhledem: „A něco lepšího pro mě nemáš? Tohle není nic pro mě.“
  • vtipně: „Ne díky, nemám peníze na náhradní plíce.“
  • upřímně: „Nechci, díky. Nesnáším ten zápach. O chuti ani nemluvě.“
  • jednoduše: „Ne, díky.“ (nerozebírat, nekomentovat, stát si za svým).

Alkohol

Alkohol významně ovlivňuje činnost mozku. Už malé množství uvolňuje napětí a uklidňuje, ale při větším množství pociťuje člověk jakési omámení, točení hlavy, později ztrácí schopnost své tělo ovládat. Otázka zní: Jaké množství je malé množství? Na to nemůžeme přesně odpovědět, protože např. pro silnějšího a většího člověka je to určitě více než pro člověka drobnějšího, menšího a štíhlého.

Pokud se tedy na večírku pořádaném kamarády vyhneme alkoholu velikým obloukem, uděláme jen dobře. Nemluvě o tom, že podávání alkoholu mladistvým je zakázáno.

Hrubost, vulgární výrazy

Vulgárně začne člověk mluvit z různých důvodů – protože takové výrazy slyší odmalička kolem sebe, nebo proto, aby zapadl do kolektivu, aby si dodal sebevědomí, protože chce ventilovat hněv apod. A nebo může jít o „frajeřinu“ a pózu na sociálních sítích, když se snažíme odpovídat na urážku urážkou, na vulgarismus vulgarismem.

Málo si ale uvědomujeme, že nejde jen o slova. To, jak se vyjadřujeme, vypovídá o naší osobnosti. Náš slovník ovlivňuje nejen nás, ale i naše okolí (jací lidé se s námi budou chtít bavit, co si o nás budou druzí myslet a jak začnou mluvit ti, kteří se nám budou chtít „vyrovnat“). Naopak tím, že se dokážeme ovládnout, posilujeme svoji sebeúctu a získáváme respekt u druhých, i když nám to možná nedají najevo.

Názor kluka

„Někdy mě holka zaujme vzhledem, ale když promluví, je rázem po atraktivitě.“ (Standa, 18)

„Co vážně nesnáším, jsou krásné ženy, které mluví jako dlaždič.“ (Dominik, 20)

Styl oblékání

Krátká trička odhalující břicho, hluboké výstřihy a krátké minisukně. Nosí je dívky, které jsou rády středem pozornosti a rády provokují, rády se předvádí před klukama a chtějí, aby je kluci obdivovali. Není to ale trochu málo, když je někdo obdivuje jenom kvůli odhalenému břichu nebo pro jejich prsa či zadek?

Možná početnější skupinu, která nosí tento typ oblečení, tvoří dívky, které si vůbec neuvědomují, jak styl našeho oblékání ovlivňuje naše chování, vystupování, vyjadřování, kamarády a v neposlední řadě i přístup ostatních k nám. A většinou se už těch holek nikdo neptá, jestli takové oblečení nenosí jenom proto, že se chtějí podobat kámošce nebo působit dospěleji...

Když samy sebe prezentujeme jako kus masa, nepůsobí to krásně, ale naopak lacině.

Názor kluka

„Odrazují mě holky, které dráždí vyzývavým oblečením.“ (Honza, 18)

„Příliš mnoho líčidel a příliš málo oblečení je u ženy vždy příznakem zoufalství.“ (Oscar Wilde)

Tip IN!

Vytvoř si styl, který ti sedne! Stanov si v oblékání hranice, které nebudeš překračovat. Můžete se sejít s kámoškou, vytáhnout věci ze skříní a vyřadit všechno, co se za touto pomyslnou hranicí nachází.

Lež, přetvářka, pomluvy

Se lží není radno si zahrávat. Snadno se v nich můžeme utopit. A co je horší – ten, kdo často lže, začne postupně nedůvěřovat druhým. Lhář vlastně vytrestá sám sebe tím, že on sám nemůže nikomu věřit. Platí, že čím méně věrohodní jsme my sami, tím méně věrohodní nám připadají všichni ostatní. Návykové lhaní ničí vztahy více, než bychom si dokázali představit. A naopak: Čím jsme pravdomluvnější, tím lépe se cítíme a jsme i navenek krásnější. Být poctivá je osvobozující.

Názor kluka

„O holku, která pomlouvá ostatní, bych si ani kolo neopřel!“ (Tom, 19)

Vyzkoušej:

Jeden den se zaměř na to, abys každému, s kým se potkáš, říkala pravdu. Ale pozor! Říkat pravdu neznamená říkat všechno, co víme! Jsou situace, kdy je lepší mlčet než mluvit. Není potřeba šířit za každou cenu negativní (byť pravdivé) zprávy nebo se bavit o negativních vlastnostech druhého člověka v jeho nepřítomnosti. Tyto situace se uč rozlišovat od těch, kdy je naopak lepší se druhého zastat, když o něm druzí šíří pomluvy a lži. Když budeš pravdomluvnost trénovat pravidelně, začnou tě po nějakém čase „bít do očí“ všechna nepoctivá slova, která vypustíš z úst.

„Pravda má jednu velkou výhodu. Člověk si nemusí pamatovat, co řekl.“ (A. Rodin)

Vzdorovitost, tvrdohlavost, drzost

„Nikdo se nevyléčí tím, že ublíží někomu jinému,“ řekl kdysi svatý Ambrož. A platí to dodnes. Drzými a pichlavými poznámkami ničeho nedosáhneme. Maximálně tak toho, že se nám druzí začnou vyhýbat. Někdy pomůže kousnout se do jazyka, jindy napočítat pomalu do deseti. Každopádně je to lepší než ublížit – druhému a tím i sobě.

„Jednejte dnes tak, abyste se nemuseli zítra červenat.“ (Don Bosco)

Namyšlenost

Pyšná princezna byla sice krásná navenek, ale svým chováním spoustu nápadníků odradila. Přitom by stačilo zařadit do slovníku slovo „děkuji“ a „prosím“ a učit se svoji vnější krásu vnímat jako dar. Protože krása (vnější i vnitřní) darem je.

Dívka je krásná, když...

… pečuje o svůj zevnějšek,

… se pěkně obléká,

… se nemusí do ničeho nutit a může se chovat přirozeně,

… je šťastná a radostná,

… se cítí milována,

… je sama se sebou spokojená,

… se chová vlídně, něžně a žensky,

… dokáže pohladit – gestem i slovem,

… zpívá, tančí, hraje si s dětmi nebo dělá to, co ji baví,

… se na druhé dívá s láskou,

… dokáže objevit krásu druhých.

„Šťastné holky jsou nejhezčí.“ (A. Hepburn)

Petra (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

 

 

Autor fotografie:  MR korn Flakes Dollarphotoclub 5517


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz