Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

zarivy-usmev-kcm_i61.jpg

Čisté a krásné zuby

Věděly jste, že zubní pastu k čištění zubů vlastně nepotřebujete? Základem je správný zubní kartáček a technika čištění. Jak se v pestré nabídce prostředků zubní hygieny vyznat a nepodlehnout reklamním trikům?

KROK 1 - Kartáček

Kartáček odstraňuje zubní plak na všech plochách zubu kromě mezizubních prostor. Plak je mazlavá hmota, která se nemusí vůbec drhnout. Protože se nejvíce plaku hromadí na rozhraní zubu a dásně, stačí dělat malé kroužky (pod úhlem 45°) na těchto místech (tak, aby polovina štětinek byla na dásni a polovina na zubu) a hlavně NETLAČIT!

Každý zub má 3 plošky: tu, která jde vidět, když se usmíváme, vnitřní plošku, na kterou se často zapomíná, a žvýkací plošku s hrbolky. U posledního zubu čistíme jeho zadní plošku při maximálně otevřených ústech. Žvýkací plošky čistíme pohyby tam a zpátky, až na poslední zub.

Správný kartáček by měl mít husté, stejně dlouhé a hlavně MĚKKÉ štětinky. Pokud bychom čistili tvrdým kartáčkem, dáseň se poraní, začne ustupovat a odhalí krčky zubů, které jsou pak náchylnější ke tvorbě kazu.

K čemu je zubní pasta?

Zubní pasta je spíše pro náš dobrý pocit v ústech. Obsahuje však účinné fluoridy, které zpevňují sklovinu zubu. Je ale důležité zub předtím dokonale vyčistit, jinak se fluoridy přes vrstvu bakterií k zubu nedostanou. Pasta navíc umožní kartáčku po zubech lépe klouzat a my rychle získáváme dojem, že jsou zuby čisté, i když to nemusí být pravda.

 Jak poznám správně vyčištěný zub?

Správně vyčištěný zub zkontrolujeme tak, že když si přes něj přejedeme jazykem, měl by být úplně hladký.

KROK 2 - Mezizubní prostory

Tento krok je opravdu důležitý, i když se na něj často zapomíná. Je totiž prevencí onemocnění závěsného aparátu zubu. Bakterie, které v mezizubních prostorech přežívají, tento aparát narušují a způsobují zánět dásní, který je provázený známým krvácením při čištění. Zánět může přerůst až v paradontózu, která se projevuje vikláním až vypadáváním zubů, navíc vznikají nevzhledné mezery (černé trojúhelníčky) mezi zuby. Jedinou prevencí jsou mezizubní kartáčky a zubní nit, žádná pasta proti parodontóze neléčí příčinu, pouze zastavuje krvácení.

Minikartáčky?

Mezizubní kartáčky mají několik velikostí a je nejlepší se o jejich výběru poradit s lékařem či dentální hygienistkou. Doporučuje se začít s nejmenšími a postupně přejít na větší. Ze začátku dásně krvácejí, je to kvůli tomu, že je zde přítomný zánět a otok dásní. Po týdnu by však krvácení mělo ustoupit. Mezizubní prostory stačí čistit 1× denně, kartáček se zavádí pod šikmým úhlem a ne násilím.

Nebezpečí nitě

Zubní nit se považuje za méně efektivní způsob a při používání se nesmí poranit dáseň.

KROK 3 - Ústní voda

Měla by sloužit pouze jako doplněk. Obsahuje sice fluoridy, ale často i alkohol, který není vhodný ke každodennímu užívání.

Sedm důvodů, proč si čistit zuby

  1. Strávíme méně času u zubaře.
  2. Nemusíme se bát ošetření.
  3. Budeme se líbit svému okolí i samy sobě.
  4. Nebude nám „páchnout“ z úst.
  5. Ušetříme peníze za nákladná protetická ošetření (korunky, můstky, zubní náhrady…).
  6. Vyhneme se bolesti.
  7. Celkově snížíme riziko výskytu vážných onemocnění.


Správné čištění zubů je otázkou cviku. Pokud se budeme řídit těmito pravidly a budeme zuby čistit aspoň 2× denně (ráno po snídani a večer po večeři), nemusíme se o svůj chrup ani o své zdraví v budoucnu bát.

Verča (studentka zubního lékařství)

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.


 


 


 


 

Autor fotografie:  nenetus Dollarphotoclub


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz