Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

taize-wpw_i85.jpg

Zkušenost s Taizé

Milá redakce, jsem dlouholetá čtenářka INu... Tak začíná moc hezký  e-mailový dopis, který nám přišel do redakce. Čtenářka Terezka v něm pro nás i pro vás sepsala svoje zážitky i zkušenosti ze setkání Taizé v Praze. Předáváme jí slovo:)...

Bydlím ve městě nedaleko Prahy, které má asi necelých 20 000 obyvatel. Nejdřív to vypadalo, že se do Taizé možná ani nezapojíme, ale našlo se tu pár obětavých lidí, kteří všechno nachystali a věnovali přípravám spoustu času a úsilí. Nakonec se u nás sehnalo přes 90 míst, kde mohli být mladí lidé ubytovaní.

29. 12. 2014 k nám hned od rána postupně přijížděly skupiny mladých lidí z Portugalska, Španělska, Ruska, Chorvatska, Německa, Polska, Rumunska. Skautky je vždy přivedly z nádraží na faru. Já jsem pomáhala s ubytováváním a byla to skvělá zkušenost- vždycky se pozdravit s člověkem z jiné země a společně se snažit najít pro něj tu nejlepší rodinu, ve které prožije následujících pět dní v atmosféře důvěry a sdílení. Bylo zajímavé vidět, jak lidé z nějakého určitého národa mají typické rysy v jednání. :)

U nás doma byly ubytované tři Chorvatky- a abych pravdu řekla, byl to pro mě asi nejhezčí přelom roku, co jsem kdy zažila. Každé ráno byla modlitba u nás v kostele, potom mezinárodní skupinky - skvělé k navázání přátelství. S Josipou, Miou a Jelenou jsem byla v Praze a provedla je a celou partu jejich kamarádů po nejzajímavějších památkách, které každý, kdo zavítá do našeho hlavního města, určitě musí vidět. Večer jsme se zúčastnili společné modlitby v Letňanech. Takové množství lidí z různých států, mluvících různými jazyky a dokonce i různých náboženských vyznání, kteří se všichni modlili v jednom duchu a za jedním účelem, jsem předtím ještě neviděla. Byl to opravdu silný zážitek, který, myslím, každému z nás pomůže být solí země tam, kde žije (Mt 5,13 -téma letošního setkání).

Já, sestra i rodiče jsme moc rádi, že jsme našli důvěru a otevřeli dveře pro cizí lidi, aby u nás mohli bydlet. Získala jsem přátelství na celý život a chystám se na návštěvu do Chorvatska. Bylo dobře, že setkání bylo u nás v České republice - vzniklo spoustu ekumenických vztahů a podpořila se naše společenství. Navíc lidé z celé Evropy mohli vidět naše krásné hlavní město plné památek, na které rozhodně máme proč být hrdí.

Další setkání se chystá 28. 12. 2015 - 1. 1. 2016 do španělské Valencie, kam rozhodně chci jet. Tak neváhej a přidej se taky!

Terez, 16

 

 


Autor fotografie:  Damir Jelic wik


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz