Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

holka-pred-krizem-bar_i79.jpg

Skutky milosrdenství

Asi všichni víte, že papež František vyhlásil letošní rok Svatým rokem milosrdenství. Až do 20. listopadu máme možnost procházet branami milosrdenství, ale především povinnost konat skutky milosrdenství. Víte ale, které to vlastně jsou? Nabízíme vám malý test, ve kterém si můžete prověřit svoje znalosti. Přiřaďte jednotlivé činy milosrdenství očíslované od jedničky do třináctky k jejich názvům označenými písmeny A až L.

1 - V životě uslyšíme na svou adresu mnoho slov, a ne všechna musí být dobrá. Nevěřte slovům proneseným v hněvu a v zlobě, jejich smyslem je ublížit. Zůstaňte v pokoji a hledejte v srdci odpuštění, neboť urážky nevypovídají o vás, ale spíše o tom, kdo je pronáší.

2 - Půjčujte nemocným kamarádům sešity, navštěvujte je a pomáhejte jim s doučováním.

3 - Mnozí lidé jsou vězni vlastního těla. Nemocní, staří, nemohoucí. Každý z nich bude rád za návštěvu, nebo jakoukoliv drobnou výpomoc.

4 - Radost a útěchu, kterou nás zahrnuje Pán, nedostáváme pouze pro své osobní potěšení, ale především proto, abychom právě tím co jsme dostali zadarmo, mohli pomáhat zarmouceným a sklíčeným.

5 - Pokud vás někdo požádá o radu, snažte se na něho hledět Kristovýma očima. Neraďte sami za sebe, ze své moudrosti, ale hledejte v první řadě moudrost boží.

6 - Starejte se o vlastní oblečení, aby se poté, až ho přestanete nosit, mohlo dát do charity.

7 - Nejlepší příkladem a výukou duchovního života je vždy vlastní příklad. Slova často mohou odradit, mluvte o své víře teprve tehdy, až budete dotázáni. Ale vždy buďte připraveni dobře odpovědět.

8 - Říkat druhým co mají a nemají dělat má svá pravidla. Pokud chcete pomoct svému kamarádovi, který se dopouští hříchu, poraďte se nejprve se svými rodiči, nebo se svým zpovědníkem. Teprve poté, a po důkladné modlitbě, zkuste svého kamaráda napomenout.

9 - Šetřete jídlem a nekrmte popelnici. Neplýtvejte zbytečně vodou. Na světě jsou místa, kde mají děti hlad a žízeň.

10 - Kdo se naučí vidět, že každý člověk je chtěný Bohem, prožije celý život mezi bratry a sestrami. Trénujte tento „boží“ pohled obzvlášť na lidech vám nesympatických a obtížných.

11 - Mimo období Dušiček vstoupí naši zesnulí málokdy do našich myšlenek. Modlete se za ty, kteří ze strachu ze smrti nepohřbívají své mrtvé. Prožijte život ve shodě s Boží vůlí, abyste se nemuseli bát stáří a smrti.

12 - Myslet hlavně na sebe je cesta sobectví, které vede ke smutku. Skutečně šťastnými se můžeme stát teprve tehdy, začneme-li myslet především na druhé. Zahrňte do svých modliteb své kamarády, učitele, rodiče, ale i své babičky a dědečky, kteří vás předešli do slávy Boží.

13 - Spolužáci, kteří jsou šikanováni, nebo kteří změnili školu, jsou často cizinci mezi námi. Nabídněte jim své přátelství a pomoc.

Skutky tělesného a duchovního milosrdenství

A - dát najíst hladovému a napojit žíznivého

B - odívat toho, kdo nemá co na sebe

C - přijímat cizince

D - pomáhat nemocným

E - navštěvovat vězněné

F - pohřbívat mrtvé.

G - radit pochybujícím

H - vyučovat nevědomé

CH - napomínat hříšníky

I - těšit sklíčené

J - odpouštět urážky

K - trpělivě snášet obtížné lidi

L - modlit se k Bohu za živé i mrtvé.

Zbyněk Pavienský

 

Řešení: 1J, 2D, 3E, 4I, 5G, 6B, 7H, 8Ch, 9A, 10K, 11F, 12L, 13C

převzato z časopisu Tarsicius (www.tarsicius.cz)

Autor fotografie:  Zbyněk Pavienský


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz