Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

bible-lql.jpg

Bible je pro mě moc složitá

 „Pořád v kostele slyším, abychom četli z Bible, ale když já tomu nerozumím. Otevřela jsem ji na začátku a chvíli to šlo, ale pak přišly takové divné příběhy, a tak jsem to zase odložila. Prý je Bible pro každého, ...asi kromě mě...“ :-( 

Takový pocit prožije mnoho lidí. Mohl bych ho přirovnat k situaci, kdy přijedu do cizí země mezi lidi, jejichž řeči nerozumím.   I Bible je krása, kterou nově poznávám, a slovům - i když jsou přeložená do češtiny - se musím naučit rozumět.

Je Bible nemoderní a zastaralá?

Rozhodně nezačínej číst Bibli od začátku do konce jako jiné knihy. A už vůbec nečekej, že hned všechno pochopíš a všemu porozumíš. Bible vznikla v jiné kultuře a její první knihy byly sepsány před více jak třemi tisíci lety. Mnoho z toho, čím dnes lidé žijí (mobily, počítače, auta), v Bibli nenajdeme. Naopak tam najdeme mnoho předvědeckých názorů, které dnes jsou překonány. Dnes toho hodně víme, z mnoha moderních věcí můžeme mít radost. Znamená to snad, že Bible je kniha nemoderní, zastaralá? Určitě ne. Kdybys chtěla číst Bibli jako encyklopedii, přírodovědeckou příručku nebo knihu dějepisu, budeš zklamaná. Bible není ani psychologickou příručkou, jak dosáhnout úspěchu a štěstí.

V Bibli je vyjádřena láska Boha ke člověku…

Bible je totiž svědectví o tom, že člověk je Božím stvořením a že Bůh člověka miluje. Když k ní přistoupíš takto, objevíš, že přes všechny vnější změny zůstává něco stále stejného: naše srdce, naše duše. Uvnitř jsme stále lidmi, kteří touží po radosti a štěstí, po lásce. A Bůh, který zná srdce člověka, na tuto touhu odpovídá svým slovem. V Bibli najdeš mnoho svědectví o tom, že Bůh byl, je a bude člověku blízko, že nás nepřestane mít rád. Teprve když při čtení Bible pochopíš tuto podstatu, přijde chvíle, kdy se budeš moci věnovat i částem, které jsou těžší, méně srozumitelné, nebo které si dokonce na první pohled odporují. A také pochopíš, že když Boží slovo od tebe něco žádá, když chce něco změnit v tvém životě, je to opravdu pro tvé dobro. Dobré je číst Bibli ve společenství Prakticky bych ti doporučil začít od jednoduchých příběhů ze života Ježíše. Postupně do nich pronikneš a uvidíš, že Ježíš se dívá na tebe, že se tebe osobně dotýká, že promlouvá k tvému srdci. Je dobré o tom mluvit s dalšími přáteli ve společenství nebo se svými rodiči a sourozenci v rodině. A když si přesto nevíš rady, neboj se zeptat kněze ve své farnosti. Tvůj upřímný zájem o Boží slovo ho určitě potěší. Když není nikdo v tvé blízkosti, kdo by ti poradil, můžeš si pomoci různými vysvětlivkami a poznámkami, které najdeš v některých vydáních Bible nebo v jiných knihách. A v neposlední řadě ti můžeme zkusit odpovědět a pomoci přes internet.

Napsal P. Vít Zatloukal (časopis IN!dívčí svět)

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

Autor fotografie:  Liduška Štrejbarová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz