Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

otuzovani-ivanka-1-qiy_i98.jpg

Zápisník redakce: Hurá do vody!

Ne, opravdu jsem se nezbláznila. Já vím, že léto už skončilo a chodit se koupat je trochu mimo mísu. Ale když musíte, tak musíte.

Začalo to o prázdninách, kdy jsme si řekly s mojí dcerou, že se budeme chodit otužovat. Byly jsme totiž zrovna na dovolené a z venkovních sprch u bazénu tekla opravdu ledová voda. Výzva byla jasná a v podstatě jednoduchá. Celý srpen chodit hned po ránu do vody. Přes dovolenou jsme chodily pod ledovou sprchu. Pěkně před snídaní, aby nám vyhládlo a opravdu jsme si užily ledové vody až až. Pak ale nastal odjezd domů.

Při těch nehorázných teplotách byl i náš lom vyhřátý na slušnou teplotu a my byly opravdu zvyklé na ledovku, takže to nakonec bylo nakonec jen velmi příjemné ochlazení... Což nemělo trvat věčně a my to tehdy vůbec netušily.

Občas přišla bouřka, která zpestřila naši ranní rutinu. Koupání za deště doporučuji. Za deště, ne za bouřky! Tedy, alespoň my jsme si to užily. Jely jsme už z domu v plavkách, protože brát si jiné oblečení včetně ručníku vůbec nemělo smysl. Pak se ale náš plán začal bortit. Přespání u kamarádky, moje velmi brzké odjezdy do práce a jiné překážky zapřičinily, že na konci prázdnin jsme měly ještě dvanáct dní k vytouženému cíli. Od slibů se neutíká, takže jsme si řekly, že to zkusíme dotáhnout.

V září slunce tolik nezáří a voda chládne jaksi rychleji. Takže vlastně bylo jedno, jestli jezdíme ráno nebo odpoledne. Teploty kolem dvaceti, vítr a ještě cesta na kole, nás vždy otužily dost ještě před skokem do vody. Někdy se mi už při jízdě k lomu dělala husí kůže na rukou. Je pravdou, že jsme ho měly samy pro sebe, že nejezdili žádní surfaři ani nebyl problém si položit deku na naše oblíbené místo.                                                                 

Zato se naše koupací chvilky jaksi zkracovaly. Už jsme neplavaly dvakrát k bójce a zpět, ale jen jednou, žádné potápění a radost z toho, že ve vodě je přece jenom trochu tepleji než na pláži. A když jedete na koupaliště v teplé mikině, už je asi něco špatně. :-) Nicméně...

Mělo to i své klady

  • Brzy ráno se u vody potkáte a zapovídáte s úplně cizími lidmi, které by jste jindy ani nebraly v potaz.
  • Nepromarníte den zbytečným ležením v posteli až do oběda. Chladná voda vás totálně probere, i když nechcete. :-)
  • Začnete si vážit tepla domova.
  • Zlepší se vám fyzička, psychička :-) i imunita.
  • Zlepší se vám spalování a chuť k jídlu.
  • Když se v 10 stupních svléknete do plavek, sklidíte obdiv od místních rybářů a když vlezete do vody, dokonce i zamručení. Ne, že by to člověk dělal pro slávu, ale jsou věci, které potěší. :-)
  • Takže, rozhodně to zvedá sebevědomí.

 

Otužování za každého počasí doporučuje Majka a Ivča

 

Článek vznikl pro potřebu IN! a je chráněn autorskými právy. Lze jej uveřejnit jen se souhlasem redakce.

 

Autor fotografie:  Marie Stejskalová


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz