Předplatné časopisu
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz, info.in.cz

pochod-s-krosnama-mbn_i17.jpg

Misie na dosah aneb Pokud ještě nemáš plán na prázdniny…

Kdo si sám prožil, co to je víra a celé dobrodružství z ní plynoucí, musí zákonitě zatoužit tento vzácný dar předávat dál. V první řadě ve svém nejbližším okolí. A v druhé řadě? Možná v Africe mezi černoušky, v daleké Indii, tak jako Matka Tereza…zkrátka někde daleko, v exotice, mezi chudými. To ale není jen tak. Existuje však ještě další možnost – projekt s názvem Antiochia.

Co je to Antiochia?

Antiochia je společenství mladých křesťanů asi od patnácti let, kteří chtějí na dva prázdninové týdny vyjet ze svého pohodlí a…zvěstovat evangelium. Dobrá parta a hromada legrace a radosti, ale i duchovní růst jsou zaručeny.

Cílovou destinací Antiochie je každý rok jedna obec v Čechách a jedna na Moravě, při čemž jde o místa, kde to moc nežije – po stránce praktikované víry, ale i po jiných stránkách. V těchto obcích se pak v průběhu letních prázdnin vystřídají čtyři čtrnáctidenní turnusy, takže vlastně Antiochia skrze různé lidi působí v jednom místě celé prázdniny.

Vedoucím jednotlivých turnusů bývají bohoslovci nebo kněží, někdy ale i zkušení laici. A s nimi se na cestu plnou setkání, nových přátelství, služby i zábavy vydává skupinka mladých holek a kluků z celé republiky…mezi nimi budeš vítána i ty!

Toho, kdo se vydává na Antiochii, čeká působení (tak trochu) daleko od domova, tak jako při „opravdových“ misiích, a taky působení mezi chudými – třeba ne majetkem, ale láskou, žitými vztahy, vírou, přátelstvím. Proto se „antiošáci“ snaží vnést do místa, kam přijedou, život nejrůznějšími způsoby – hraním si s dětmi, pořádáním akcí pro mládež, návštěvami starých lidí, pomocí na zahrádce nebo v obci, organizací výletů nebo nočních her…a všechny tyto aktivity se stávají prostorem, kde vznikají přátelství a otevírá se možnost rozhovorů na téma víry, na téma, se kterým by se třeba daný člověk neměl šanci setkat. Tedy nebýt Antiochie.

Neznám nikoho, kdo by litoval, že na „Antiošku“ jel. Jedna kamarádka ji nazvala nejlepší duchovní obnovou na světě, pro mě jde o něco, co mě v duchovním životě posunulo za nejkratší čas asi nejdál v historii. Stojí to za to.

A proč název Antiochia?

Ve Skutcích apoštolů se dozvídáme, že právě tam byli učedníci poprvé nazváni křesťany. A pokud člověk chce být křesťanem, musí se o víru dělit.
Více informací najdeš na www.antiochia.cz.
Marta
 

Autor fotografie:  Zbyněk Pavienský


Sdílet na:

 
 
 

Vydavatelství IN s.r.o.
Horní náměstí 12, 466 01 Jablonec nad Nisou

objednávky:
tel.: 480 023 408-9, 775 598 604
mail: objednavky@in.cz

redakce:
Purkyňova 5, 772 00 Olomouc

tel.: 775 598 603
mail: redakce@in.cz